Cristea Socor

    1159

    Cetăţean de onoare – titlu conferit prin H.C.L. nr. 101 din 18.11.2003


    Dl. doctor Cristea Socor s-a născut la data de 06.06.1926 în satul Fântânele, județul Botoșani. A urmat cursurile Facultății de Medicină din Iași pe care a absolvit-o în 1945. A urmat specialitatea în chirurgie generală la București având drept îndrumători mari figuri ale chirurgiei românești: prof. Hortolomei, prof. Voinea Marinescu, prof. Olănescu. În anul 1951 devenea specialist în chirurgie generală, iar în anul 1952 vine la Roman. În anul 1956, pentru câteva luni ocupă prin concurs postul de asistent universitar la Spitalul Gr. Alexandrescu – chirurgie infantilă.

    Între anii 1952 – 1995, timp de 43 de ani, lucrează în cadrul secției de chirurgie a Spitalului Municipal Roman. În anul 1979 susține cu succes concursul de medic primar chirurg, iar timp de 16 ani, până la pensionare (1995), ocupă postul de medic – șef secție – la chirurgie.

    Dr. Cristea Socor reprezintă o figură de legendă a chirurgiei romașcane. Provenind dintr-o familie cu vechi tradiții medicale, numărând din 1884 până astăzi șapte generații succesive de medici, dr. Cristea Socor a înnobilat prin întreaga sa activitate blazonul familiei.

    Adulat sau controversat, iubit sau nu, dr. Socor rămâne până în prezent cel mai mare chirurg pe care l-a avut Romanul. Fire iute, colerică, el a adus chirurgia orașului nostru în epoca modernă.

    Spirit viu, pătrunzător, dotat cu o inteligență deosebită, rapidă și aplicativă, a asimilat și impus metodele noi cu naturalețe. Bun diagnostician, dublat cu un inegalabil talent chirurgical, a fost unul dintre puținii chirurgi pe care îi recunoșteai după eleganța și precizia gestului operator chiar fără să-i vezi chipul. Pe de altă parte, doctorul Socor a avut întreaga viață vocație de universitar, dorindu-și mereu ca activitatea sa să se ridice la nivelul universitar. De la rapoartele de gardă. care căpătau deseori conotații de veritabile dezbateri științifice, până la multele lucrări publicate, această figură particulară a medicinei romașcane a ridicat la cote nebănuite actul medical, ca dovadă că și la Roman se poate face chirurgie de înaltă clasă. Acesta a fost orgoliul său iar prin activitatea sa de șef de secție a redimensionat întreaga activitate chirurgicală la Roman.

    Prin mâinile acestui truditor al bisturiului, au trecut în cei 43 de ani de activitate neîntreruptă în urbea noastră, peste 30.000 de romașcani, din care peste 15.000 au fost operați de el. Aproape fiecare familie din Roman a avut pe cineva operat de dr. Socor.

    Suflet neastâmpărat, vivace, orgolios și mândru, stăpân pe el și pe cunoștințele lui, acest veritabil d’Artagnan al chirurgiei romașcane a dat culoare și viață unei epoci. Spiritul său tutelează și astăzi chirurgia romașcană.

    Articolul precedentSergiu Sechelariu
    Articolul următorMelchisedec Stefanescu