Domeniul în care se înscrie proiectul: Amenajare de spații verzi și locuri de joacă

 

Descriere proiect

Statisticile începutului de secol XXI în România sunt alarmante cu privire la rata de creștere a obezității populației și aspectul cel mai îngrijorător este creșterea acestei rate în rândul copiilor și adolescenților. Din această perspectivă, mijloacele alternative de deplasare, biciclete, trotinete, role etc, dobândesc un rol din ce în ce mai important în societate pe lângă cel ecologic și prin stimularea activităților fizice. Administrațiile locale au proiecte pentru a dezvolta infrastructura necesară acestora, dar pregătirea cetățenilor pentru a se putea deplasa cu astfel de mijloace este mereu ignorată. De exemplu legislația actuală nu permite deplasarea cu bicicleta a minorilor sub 14 ani pe drumuri publice sau pe trotuare, practic dobândirea deprinderilor motorii pentru manevrarea acesteia fiind permisă doar în zone limitate.

Astfel se creează necesitatea unor zone de învățare și antrenare în spații special amenajate pentru a conferi siguranță și în același timp să se popularizeze utilizarea acestor mijloace de deplasare  către o masă largă de oameni (indiferent de vârstă). Prin atragerea către mișcare și sport a celor tineri vom avea în viitor adulți mai activi și mai sănătoși.

Prin acest proiect se propune instalarea unui pump track într-unul din parcurile centrale ale Romanului. Un pump track este o pistă prevăzută cu rollere (denivelări tip val) și curbe cu contrapante pe care se avansează cu bicicleta, trotineta, skateboardul, rolele și chiar cu fotoliul rulant, prin mișcarea întregului corp (pompare), generând presiune care te propulsează și nu prin pedalare sau împingere.  Este un mod de antrenament pentru a putea controla mișcarea în zone cu denivelări sau viraje, dar și un exercițiu fizic de intensitate ridicată. Pentru cei tineri este și o zonă de distracție și socializare, dar se pot organiza și concursuri sportive (există și un campionat mondial pentru astfel de circuite).

Din punct de vedere constructiv am ales varianta unei piste prefabricate și modulare datorită avantajelor pe care le oferă:

  • Mult mai ieftin decât cele din asfalt sau beton și nu necesită autorizație de construcție;
  • Timpul de livrare este destul de redus 3-4 luni și montajul se face rapid fără pregătiri speciale de șantier;
  • Este rezistent în orice condiție meteo și este prevăzut cu elemente antivandalism;
  • Poate fi demontat temporar pentru a reutiliza spațiul în alte scopuri și chiar poate fi amplasat în alte spații;
  • Se poate modifica configurația pistei și extinde prin adăugarea de noi elemente.

Pentru amplasament propun parcul de lângă Biserica Pogorârea Sf. Duh (Armenească), deoarece este situat în centrul municipiului și oferă acces facil pentru toți locuitorii acestuia. Există și copaci înalți care să asigure umbra în zilele caniculare, dar și mobilier stradal pentru odihna în pauze dintre rulări. Există o suprafață de spațiu verde (conform Legii 24/2007, Art. 18, Alin. 7 se poate utiliza acest spațiu) între alei și platforma betonată a fostului skate park, care se pretează amplasării acestui pump track (pentru siguranța participanților care ar părăsi accidental pista, gazonul reprezintă o suprafață fără risc).

 

Localizare proiect:

Strada Veronica Micle 13, Gradina Publică de lângă Biserica Pogorârea Sf. Duh (Armenească), zona din sud-estul edificiului de cult, delimitată de fostul skate park și alei care pornesc din rondou sau altă zonă propusă de UAT Roman într-o zonă care se pretează pentru o asemenea amenajare.

 

Beneficiarii proiectului:

Nevoia de mișcare în aer liber la nivelul comunităților este accentuată în prezent de creșterea ratei obezității, inclusiv în rândul copiilor, de stilul de viață sedentar al românilor (țara noastră ocupând locul 2 în Europa la sedentarism). Proiectul este adresat persoanelor de toate vârstele, copii și adulți care doresc să petreacă în mod activ și distractiv timpul liber, în mijlocul unei comunități construite în jurul unei pasiuni comune. Folosirea unei piste pumptrack este o metodă excelentă de antrenament, coordonare motorie și îmbunătățire a echilibrului. Pump track-ul este destinat tuturor practicanților de sporturi cu roți (biciclete, trotinete, scutere, skateboarduri, longboarduri,  role, inclusiv fotolii rulante), nemotorizate și nu trebuie confundat cu skatepark-ul care este dedicat pasionaților de trotinete freestyle, BMX, skateboard, dirt bike care fac sărituri și trucuri.

  • Prin montarea unui pumptrack se promovează participarea la activități fizice distractive, reducând în același timp comportamentul sedentar;
  • Oferă un spațiu autentic de joc intergenerațional și o experiență socială și culturală adecvată pentru toate generațiile;
  • Comunitatea poate folosi pump track-ul non stop, gratuit;
  • Este o activitate potrivită pentru toate nivelurile de calificare (începători și rideri profesioniști);
  • Este un produs versatil, accesibil pentru biciclete, trotinete, role și skateboarduri.

 

Buget estimat (lei): 250.000 lei

Articolul precedentAutorizații de Construire aprilie 2023
Articolul următorRobotul PETRICĂ te ajută să reciclezi ușor