Domeniul în care se înscrie proiectul: Amenajare de spații publice
Descriere proiect
Proiectul îşi propune îmbunătăţirea infrastructurii stradale, respectiv a zonelor pietonale dintre blocuri prin utilizarea platformelor ecologice subterane pentru colectarea selectivă a deşeurilor urbane. În acest moment, în municipiul Roman, colectarea deşeurilor de la persoanele fizice şi juridice se realizează în cadrul unor platforme supraterane, pe care se află containere individuale pentru colectarea selectivă. Aceste platforme şi containere prezintă o serie de dezavantaje.
În acest context, se impune găsirea unor soluţii de înlăturarea acestor neajunsuri şi de creşterea confortului locuitorilor oraşului – respectiv utilizarea platformelor ecologice subterane pentru colectarea selectivă a deşeurilor urbane. Aceste platforme se supun unui concept inovator de gestionare a reziduurilor, fiind alcătuite din conductă, platforma hidraulică şi platforma superioară.
Conducta este locul pe unde se introduc deşeurile, este singura vizibilă în exterior şi este prevăzută cu un mecanism de închidere automată. Avantaje: sistem antifurt şi anti căutători deşeuri, aspect vizual plăcut.
Platforma hidraulică dispune de o structură solidă – bază asupra căreia se aşează containerele şi se ridică cu ajutorul a 4 cilindri, cărora camionul de recoltare a reziduurilor le furnizează lichidul hidraulic necesar pentru ridicarea acestora. Platforma conţine un panou solar cu sistem de răcire internă a platformei (reduce fermentarea deşeurilor menajere în perioada verii). Avantaje: eliminare mirosuri, degradare resturi menajere, eliminare rozătoare, mizerie.
Platforma superioară – dispune de o garnitură perimetrală care asigură etanşeitatea echipamentului, iar finisajul capacului se realizează în formă de tavă şi permite imitarea finisajului drumului (faianţat, granit)
Aceste platforme vor fi amplasate în actuale locaţii ale platformelor supraterane, va fi nevoie de excavarea unor gropi, betonarea acesteia şi montarea cu o macara a platformelor.
Localizare proiect: Platforma 1 – Strada Bogdan Dragoş – platforma bloc 5 sau platforma din parcare; Platforma 2 – locaţie ce va fi confirmată în funcţie de restricţiile de construcţie
Beneficiarii proiectului: direcţi – locuitorii din imediata apropiere a platformelor; indirecţi – locuitorii zonelor alăturate, precum şi cei ce tranzitează zona.

Buget estimat: 99.990 lei.

Articolul precedentBănci inteligente în Roman
Articolul următorPlatformă pentru colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile pe strada Colectorului