Florin Mircea Zaharescu

206

Florin Mircea Zaharescu

Cetăţean de onoare – titlu conferit prin HCL nr. 216 din 28.09.2023

Florin Mircea Zaharescu este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România- Filiala Neamţ din anul 2004. El s-a născut la 3 iulie 1949, la Sibiu. Este absolvent al Liceului de Artă Plastică din  Ploiești și al Institutului de Artă Plastică Nicolae Grigorescu din București, promoția 1974. Încă de la absolvire a participat la numeroase Saloane de Artă Plastică la Sibiu,  Constanţa, Piatra Neamț, București și Roman.

Așezată în timp, activitatea acestui mare artist, se desfăşoară pe o durată de 5 decenii. În anul 1990 pleacă în Franța, la Paris, la o bursă de studii acordată de Ministerul Culturii. În acest timp a creat multe statui și monumente de for public in special în Roman. Este sculptorul cu poate cea mai îndelungată activitate  artistică din Neamț, fiind un exemplu de vitalitate pentru toți. Faptul că expune în fiecare an arată că, iată, cu cât înaintezi în vârstă, cu atât ești mai creativ, ai mai multe de spus din punct de vedere artistic. Grija pentru meşteşug în spiritual artei vechilor maeştri a contribuit în mare măsură la păstrarea caracterului unitar al operei sale.

Prof. dr. Lucian Strochi, Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Membru al Artiștilor Plastici din România, Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Membru al Asociației Internaționale a Criticilor Europeni.

Numeroase sculpturi religioase realizate de domnia sa se regăsesc în bisericile din Şcheia și Adjudeni, dar și la Institutul Catolic din Iaşi precum și la Institutul Franciscan din Roman, unde, în anul 1994 a realizat două lucrări monumentale în piatră: Sf. Francisc şi Sf. Anton (ambele de doi metri).

Întrucât o prezentare exhaustivă a întregii creații este anevoioasă, menționăm doar câteva dintre lucrări realizate de maestrul Florin Mircea Zaharescu:

– statuia domnitorului Roman I Mușat, lucrare în bronz amplasată în Piața Roman-Vodă în anul 1992, la împlinirea a 600 de ani de la atestarea documentară a urbei mușatine;

– Sf. Francisc și Sf. Anton la Institutul Franciscan din Roman (1994);

– bustul Doctor Fălcoianu, lucrare în  piatră artificială la Spitalul municipal Roman (1997);

– bustul Viorica Agarici, lucrare în  piatră artificială amplasată în Gara Roman (1997);

– Monument Mihail Sadoveanu (4,5 metri), lucrare amplasată la Hanul Ancuţei (2001);

– bustul Miron Costin, lucrare amplasată în Piața în care a fost decapitat cronicarul moldovean;

– bustul Ioanichie Bălan în comuna Stăniţa (2008);

– Portret Profesor Gh. A.M. Ciobanu, la Anuala organizată la Muzeul de Artă Roman (2010);

– bust Vasile Alecsandri, în comuna Săbăoani (2011);

– bust Sergiu Celibidache, lucrare în bronz amplasată  în fața casei în care s-a născut marele dirijor, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea acestuia (2012);

– bust Ion Creangă, lucrare în piatră artificială amplasată în comuna Ion Creangă;

– bust Mihai Jora la Muzeul de Artă Roman.

De asemenea, maestrul Zaharescu este cel care a realizat decorarea balcoanelor la blocurile de lângă Hotel Roman şi modele pentru pereţii laterali ai blocurilor din Roman.

În anul 2024, de Zilele Municipiului Roman, a fost inaugurată statuia domnitorului Alexandru cel Bun, amplasată în Giratoriul Poarta Nord, lucrare realizată tot de sculptorul romașcan.

Spirit creator ardent, Florin Zaharescu are mobilitatea intelectuală și instrumentele de expresie nemijlocite spre a acoperi o arie largă de solicitări, de la monumente de for public cu rezonanță istorică, la  madone și sfinți din catedrale catolice. Are aplicație pentru desen și modelaj, pentru grafică și nici tehnica picturii nu-i este străină. Dimensiunea intelectuală a artistului se relevă în concepția modernă a volumelor sculpturale înscrise dinamic în spațiul public. Unele dintre ele, memorabile, s-au integrat spațiului urban ca niște semne reprezentative pentru istoria și spiritualitatea locurilor.

A primit numeroase distincții dintre care enumerăm: Premii de excelență în Cultura Romașcană, Artistul anului – Roman; Diploma de merit și Crucea omagială „Anton Durcovici”- pentru întreaga activitate în domeniul Sculpturii Religioase în anul 2018; Premiul Artistul anului 2019 acordat de U.A.P. Artiștilor Plastici Neamț.

Articolul precedent15.07.2024 Anunț – Intrerupere apă
Articolul următorCarieră 12.06.2024 Direcţia Municipal Locato – organizarea concurs pentru ocuparea unui număr de 2 posturi contractuale, de execuție