Domeniul în care se înscrie proiectul: Amenajare spaţii publice

Descriere proiect
Pe lângă problema existenței a foarte puține piste de biciclete în orașul nostru, romașcanii care locuiesc în blocuri și care sunt dornici să-și folosească bicicletele în scopul mobilității lor zilnice se mai confruntă cu o altă problemă importantă: dificultatea depozitării propriilor biciclete. Majoritatea scărilor de bloc din oraș sunt ticsite cu biciclete securizate prin lacăt de balustrade, iar acest mod de depozitare al lor poate constitui un pericol într-o situație de urgență precum izbucnirea unui incendiu sau producerea unui cutremur.

Propunerea mea este aceea de amplasare a două parcări securizate tip container pentru un total de 100 de biciclete (50 de biciclete/parcare), un proiect în regim pilot, care să poată fi extins treptat la nivelul tuturor marilor cartiere de blocuri, dacă acesta va fi unul de succes. Aceste soluții de depozitare sunt folosite la scară largă în orașele care pun mare accent pe prioritizarea ciclismului ca opțiune principală de mobilitate urbană. În localitățile din țări precum Germania, Marea Britanie și Olanda, parcările de biciclete supraetajate securizate sunt principala opțiune oferită cetățenilor în această speță. În România, primele sisteme de acest gen au fost implementate de către Primăria Cluj-Napoca, unde două astfel de parcări există. Securizarea, prin implementarea unui sistem de acces prin cartelă și amplasarea de camere de luat vederi, este necesară întrucât concentrarea unui număr atât de mare de biciclete într-un singur loc poate, evident, atrage hoți. Propun ca atribuirea spațiilor de parcare să fie făcută conform unui regulament transparent, care oferă șanse egale de obținerea a unui loc, și care să ofere prioritate rezidenților a căror apartamente se află în blocurile din imediata vecinătate a viitorului amplasament al acestor parcări de biciclete de tip container, cât si cetățenilor care folosesc ca mijloc de transport bicicleta.

Localizare proiect:

  • Piața Mare strada Sucedava, prin anularea a 3 locuri de parcare, vis-à-vis de Hala Centrală
  • Parcarea de la intersecția strazilor Ștefan cel Mare și Cuza Vodă, zona Romtelecom – Poșta.

Beneficiarii proiectului:
În cazul acestui proiect pilot, beneficiarii direcți ar fi persoanele care locuiesc în imediata vecinătate a acestor viitoare parcări și care dețin biciclete, care sunt greu de depozitat în propria locuință. Această soluție are un real potențial de a contribui la creșterea confortului în propriile locuințe pentru aceștia.
Aceste parcări pot fi folosite și de poștași și de persoanele ce doresc sa facă mișcare.
Buget estimat: 200.000 lei

Articolul precedentMODERNIZAREA AULEI „GARABET IBRĂILEANU”, LA ANIVERSAREA CELOR 150 DE ANI DE EXISTENȚĂ A COLEGIULUI NAȚIONAL „ROMAN-VODĂ”
Articolul următor10.05.2022 Anunț – organizare licitatire publica pentru inchiriere casute de lemn, Strand Moldova