DECLARAȚIA DE ANGAJAMENT privind asumarea rolului de promotor al prevenirii risipei alimentare în municipiul Roman


Decembrie 2019

Conștienți fiind de faptul că nu tot ce se produce pentru consumul uman se consumă în timp util și că întreaga valoare pe care o înglobează alimentele se pierde atunci când acestea nu ajung la destinatarul final, conducerea UAT Municipiul Roman SUSȚINE PREVENIREA RISPIEI ALIMENTARE ÎN MUNICIPIUL ROMAN, prin demersuri necesare pentru a controla aceste pierderi și a le minimiza prin măsuri și acțiuni concrete și coordonate.

Pentru a crea o viziune comună în ceea ce priveste risipa alimentară și, în consecință, evitarea pierderilor pe lanțul alimentar, precum și valorificarea alimentelor în măsura în care acest lucru este posibil, este necesară conștientizarea tututror actorilor implicați, de la producători, distribuitori și consumatori.

Important de subliniat este faptul că evitarea risipei alimentare creează atât oportunități economice cât și sociale și de mediu, în deplină armonie cu dezvoltarea durabilă.

Principiile care trebuie să stea la baza dezvoltării acestei viziuni sunt consultarea, colaborarea și împărţirea responsabilităților pe lanț. În cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente se pot genera deșeuri alimentare în toate etapele, de la producția primară la procesare, distribuire și până la consum.

În sensul celor de mai sus, consumatorii ar trebui să acorde mai multă atenție risipei alimentare, mai ales prin adaptarea modului de cumpărare, stocare, preparare şi consum al alimentelor. În mod similar, sectorul de afaceri trebuie să se inspire din bunele practice internaţionale și să acorde mai multă atenție combaterii risipei alimentare.

Municipiul Roman își asumă implementarea Planului Local de Acțiune privind prevenirea risipei alimentare în municipiul Roman pentru perioada 2019 – 2020, ca promotor al prevenirii risipei alimentare la nivel local.

Municipiul Roman

Primar,
Lucian Ovidiu MICU

Articolul precedentAnunț – privind actualizarea dosarelor A.N.L. 17.12.2019
Articolul următorAnunț – Licitații parcări reședința pentru data de 09.01.2020, cu înscrieri în perioada 19.12.2019, ora 8:30 – 08.01.2019, ora 12:00