Alexandru Cojocaru

1783

Cetăţean de onoare – titlu conferit în data de 01.12.1993


Născut pe data de 10 februarie 1917 la Miroslovești – jud. Iași, profesorul emerit Alexandru Cojocaru a fost o personalitate marcantă a matematicii.

După terminarea cursurilor primare, a urmat studiile secundare la Liceul „Roman-Vodă” pe care l-a absolvit în anul 1936, ca șef de promoție. Dragostea pentru matematică i-a fost insuflată de profesorii săi, începând cu Ion Andreescu, Gheorghe Balaban și terminând cu celebrul profesor și reputatul matematician Abraham Hollinger.

A urmat Facultatea de Matematică a Universității din Iași, după care a plecat la Școala militară din Timișoara și de acolo direct pe front, fiind apoi răsplătit cu „Coroana României în grad de Cavaler”. A fost demobilizat la 1 septembrie 1945.

Între anii 1945 – 1947 a fost profesor de matematică la liceul „Cuza Vodă” din Huși, iar în perioada 1 septembrie 1947 – 1 septembrie 1985 a fost profesor la Liceul „Roman-Vodă”.

A participat la Congresul al III-lea al matematicienilor din Balcani și la Congresul Internațional organizat de către UNESCO în anul 1968, la București. A fost membru permanent în Comisia Națională de pe lângă Ministerul Învățământului, membru în comisiile de acordare a gradelor didactice, autor de manuale școlare. A elaborat și publicat în „Gazeta de Matematică”.

Pentru activitatea desfășurată, prof. Alexandru Cojocaru a primit următoarele distincții: „Profesor Emerit”; „Gradația de merit” (1976), „Ordinul Muncii clasa a III-a” (1957) și Cetățean de onoare al orașului Roman (1993).

A avut, la rândul său, elevi celebri care s-au răspândit prin ţară şi în străinătate, uimind cu măiestria lor creatoare: Prof. Univ. Dr. Ing. Vitalie Belousov, Prof. Univ. Dr. Constantin Ilioi, Prof. Univ. Dr. Petrică Mironescu – în prezent profesor la Universitatea din Lyon, Franța, Prof. Univ. Dr. Anca Poplicher – în prezent profesor de matematică în Statele Unite ale Americii, Prof. Univ. Dr. Andrei Rugină, ing. Bruno Segal, Dr. Georgeta Scarlat Ursu, Șerban Ursu – fost ambasador al României la UNESCO.

A fost o viaţă întreagă un dascăl competent, conştiincios şi corect. Un om şi o viaţă dominate de suprema valenţă a gândirii matematice, a cărei reprezentare grafică ar fi însumată printr-un sistem de coordonate, prefigurat din abscisa muncii şi ordonata dăruirii.

A încetat din viață în data de 6 noiembrie 1999.

Articolul precedentProiectul de Hotărâre privind Regimul juridic, întreținerea și exploatarea locurilor de parcare situate pe raza Municipiului Roman
Articolul următorGeneral de corp de armată Vasile Bărboi