Mihai Lucan

2125

Cetăţean de onoare – titlu conferit prin H.C.L. 62 din 14.05.2013


S-a născut pe 5 iunie 1948, în localitatea Ştefăneşti, judeţul Botoşani. A studiat la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti şi a absolvit Facultatea de Medicină Generală a Universităţii „Carol Davila”, în anul 1972. Tatăl său, Generalul–maior Lucan Ioan a fost comandantul unităţii de garnizoană militară Roman în perioada 16 mai 1964 – 6 aprilie 1981.

A lucrat în cadrul Spitalului Floreasca şi al Spitalului Fundeni din Bucureşti, iar în 1986 obţine titlul de Doctor în Știinţe Medicale, sub îndrumarea profesorului Eugeniu Proca. În anul 1990 devine medic primar urolog şi conferenţiar universitar, fiind numit şeful catedrei de Urologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, în anul 1992 obţine titlul de profesor doctor universitar. Din anul 2005 este şeful Oficiului Regional de Transplant Cluj.

În anul 1980 a participat la efectuarea primului transplant renal din România, făcând parte din echipa condusă de profesorul Eugeniu Proca, împreună cu profesorul Anghel Popescu. În anul 2003 a realizat prima nefrectomie laparoscopică pentru transplant asistată robotic şi de telemedicină din lume, împreună profesorul Ralph Senner, de la Clinica de Chirurgie Robotică din München. În anul 2004 profesorul Mihai Lucan a efectuat primul transplant combinat de rinichi şi pancreas.

În anul 2010 a efectuat primul transplant de rinichi de la un cadavru, în premieră în Europa de Est. În decursul carierei, a efectuat zeci de mii de operaţii urologice şi de intervenţii endoscopice şi laparoscopice, precum şi mii de transplanturi renale.

Prof. dr. Mihai Lucan efectuează, cu succes, peste 100 de transplante renale anual. A participat la extrem de multe congrese şi simpozioane internaţionale, a semnat un număr impresionant de premiere în specialitatea în care profesează şi pregăteşte, în continuare, un număr mare de medici în urologie. A fost decorat şi premiat de diverse autorităţi sau instituţii româneşti şi internaţionale: Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor în anul 2000 şi Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofiţer în anul 2006. A fost declarat Cetăţean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca şi al municipiului Botoşani.

În primăvara anului 2009 a fost numit consilier al primului ministru pe probleme de sănătate.

Articolul precedentBianca Perie
Articolul următorMihail Jora – creatorul liedului şi baletului românesc