Această zi marchează debutul Deceniului ONU privind restaurarea ecosistemelor (2021-2030), o misiune globală de a revigora miliarde de hectare, de la păduri la terenuri agricole, din vârful munților până în adâncul mărilor și oceanelor.

Restaurarea ecosistemelor înseamnă prevenirea, oprirea și repararea daunelor, obiectivul principal fiind: de la exploatarea naturii la vindecarea acesteia.

Doar cu ecosisteme sănătoase putem îmbunătăți mijloacele de trai ale oamenilor, să contracarăm schimbările climatice și putem opri prăbușirea biodiversității.

Ecosistemele sunt definite ca interacțiunea dintre organismele vii (plante, animale, oameni) și mediul lor de viață. Acesta include natura, dar și sistemele create de om.

Restaurarea ecosistemelor este o îndatorire globală, la scară mare.

Restaurarea ecosistemelor înseamnă repararea a miliarde de hectare de teren, astfel încât oamenii să aibă acces la alimente sănătoase, apă și aer curate, servicii de calitate și locuri de muncă.

Restaurarea ecosistemelor înseamnă oferirea de condiții pentru a preîntâmpina dispariția speciilor de plante și animale, dar include, de asemenea, numeroasele acțiuni mici pe care fiecare le poate întreprinde, în fiecare zi, precum: îngrijirea spațiilor verzi și a arborilor, ecologizarea zonelor urbane, reconfigurarea propriilor grădini sau curățarea deșeurilor abandonate de-a lungul malurilor apelor.

Restaurarea ecosistemelor aduce beneficii substanțiale pentru oameni.

Sursa: https://www.un.org/en/observances/environment-day

Articolul precedent04.06.2021 Anunț – Licitații pentru locuri de parcare de reşedinţă nou amenajate
Articolul următor04.06.2021 Anunț – Lista finală transportatori taxi cărora li se vor acorda autorizații taxi