Pe 29 decembrie 2018, în Piața Roman Vodă, în laterala patinoarului Roman, va avea loc, începând cu ora 10.30, cea de-a IX-a ediție a Festivalului de datini și obiceiuri ”Roman Metropolitan”. Evenimentul va debuta cu parada formațiilor artistice din localitățile limitrofe Romanului, care vor străbate centrul orașului, pe traseul:
Primărie – str. Oituz – str. Cuza-Vodă – Hotel Roman Plaza – B-dul Roman Mușat – Piața Roman Vodă (parcare Colegiul Național Roman Vodă). Pe parcursul paradei, circulația va fi blocată parțial pe un singur sens, iar echipajele Poliției Locale vor asigura fluidizarea traficului. Ulterior, formațiile se vor alinia la scena din parcarea de la Colegiul Național Roman Vodă.

Și-au anunțat prezența peste 300 de participanți, care vor veni cu diferite spectacole care să ofere o imagine de ansamblu asupra datinilor și obiceiurilor locurilor:
Ansamblul folcloric ”Floricică de la munte”, Ansamblul Lunca Moldovei, Ansamblul Dragomirești, Urătorii de la Văleni, Sumanarii din Trifești, Mascații de la Icușești, Ursul de la Boghicea și Oniceni, Capra de la Bozieni, alaiul de la Făurei și cel din Pâncești.