Acad. prof. univ. dr. Constantin Bălăceanu-Stolnici

  1953

  Cetăţean de onoare – titlu conferit prin H.C.L. 46 din 25.04.2012


  Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a născut pe 6 iulie 1923 la Bucureşti. Este descendentul unei familii nobiliare române cu originile în secolul al XIII-lea, căreia – în secolul al XVII-lea – Aula imperială vieneză (Leopold I) i-a conferit titlul de conte al Sfântului Imperiu Romano – German şi i-a concesionat stema.

  A avut acces la cultură încă din copilărie, pe care şi-a petrecut-o la Stolnici, în conacul boieresc în care a crescut.

  Bălăceanu-Stolnici a urmat Liceul I.C. Brătianu din Piteşti, unde a dat bacalaureatul în anul 1941. Între anii 1941-1947 urmează cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti, obţinând în anul 1948 titlul de Doctor în Medicină şi Chirurgie.

  Este autor şi coautor a peste 300 de lucrări ştiinţifice şi 28 de cărţi şi monografii din diferite domenii: medicină, cibernetică, istorie şi antropologie.

  Este profesor asociat la numeroase universităţi de renume din Anglia, Brazilia, Spania şi Franţa.

  De asemenea, este membru al Adunării Naţionale şi al Consiliului Naţional al Bisericii Ortodoxe Române şi Preşedinte al Societăţii Ateneul Român.

  De-a lungul timpului, ca o recunoaştere a întregii activităţi, a primit numeroase Premii şi distincţii, a fost decorat cu Crucea Patriarhală, Ordinul Steaua României în grad de Cavaler şi Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate.

  Romanul este oraşul inimii academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici, este oraşul copilăriei domniei-sale, copilărie pe care şi-o petrecea în casa bunicului Mauriciu Riegler – fost primar al Romanului în perioada 1905-1907.
  A încetat din viață la data de 20 august 2023.

  Articolul precedentÎnaltpreasfinţitul Ioachim – Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului
  Articolul următorBianca Perie