Alexandru Ionescu

    10

    Alexandru Ionescu

    (16 februarie 1932 – 28 octombrie 2023)

    Cetăţean de onoare – titlu conferit prin HCL nr. 217 din 28.09.2023

    S-a născut pe 16 februarie 1932, în comuna Poienari, județul Neamț, fiind al zecelea copil în familia Maria şi Constantin Ionescu, preşedinte al Băncii Populare din comună.

    A fost elev al Liceului Roman-Vodă din Roman, apoi, după absolvire, fiind orfan (mama decedase în anul 1943), s-a angajat cadru didactic suplinitor şi a continuat studiile universitare la fără frecvenţă (Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative de la Universitatea Bucureşti), dar, în anul al III-lea a fost exmatriculat din cauză că tatăl său fusese senator din partea Partidului Naţional Liberal, iar trei dintre fraţi erau deţinuţi politic.

    În anul 1962, a susţinut examene de diferenţă la Liceul Pedagogic din Bârlad, calificându-se pentru munca din învăţământ.

    Concomitent, a urmat Institutul Pedagogic de 3 ani, secţia Limba şi literatura română, predând la diferite Şcoli Generale (Doljeşti, Cârligi, Moldoveni).

    După terminarea studiilor, a fost profesor la Şcoala Generală Moldoveni, ulterior director al Şcolii din Moldoveni şi al Căminului Cultural Moldoveni.

    În anul 1968 a fost numit director la Casa de Cultură din Roman, instituţie aflată într-o clădire de pe str. Ştefan cel Mare.

    În anul 1971 a fost transferat la Biblioteca Municipală, care funcţiona în localul Societăţii Miron Costin de pe str. Ştefan cel Mare. Prof. Alexandru Ionescu este cel care, după lungi insistenţe, a reuşit, în anul 1972, mutarea Bibliotecii Municipale în actualul sediu – Casa Ioachim. Aici, în afara celor două secţii existente – Secţia de împrumut pentru adulţi şi Secţia de împrumut pentru copii, a înfiinţat o Secţie de Artă  cu un cabinet fonic şi o Ludotecă pentru preşcolari.

    În anul 1973 a realizat Catalogul expoziţiei Cartea românească de-a lungul secolelor, expoziţie care cuprindea cărţi de la Biblioteca Episcopiei şi din Fondul Documentar al Bibliotecii.

    În anul 1975 a organizat ample manifestări, la sărbătorirea a 90 de ani de lectură publică la Roman.

    Din anul 1977 este numit director al Şcolii Generale nr.7 din Roman (actuala Școală de Artă Sergiu Celibidache).

    A colaborat la diverse publicații: Revista Biblioteca, Cronica, Ateneu, Romanul liber, Gazeta de Roman, Cronica Romanului, Ceahlăul.

    Este istoric literar, prozator şi publicist, deținător al unor premii literare pentru proză (Oradea-1998 și București-1999).

    Alexandru C. Ionescu este autorul romanului memorialistic Ani învolburați, apărut în anul 2001, la Editura Junimea, Iaşi.

    Pe 14 decembrie 2018, Sala de Artă a Bibliotecii a găzduit lansarea volumelor Arc peste timp/Biblioteca municipală „George Radu Melidon” din Roman, între anii 1885-2002/schiţă monografică şi Povestiri din alte timpuri (proză scurtă), ambele publicate la Editura PapiruS Media din Roman.

    În anul 2019 a publicat volumul de poezii La margine de amurg… şi Prinţul Alb sau Fulg de Nea, o poveste pentru copii.

    În anul 2021 apare volumul Publicaţii: culegere selectivă.

    În anul 2022 a publicat volumul Amintirile răzleţe ale unui scrib de provincie, volum lansat la Biblioteca Municipală George Radu Melidon.

    Aşa cum îi e sufletul, aşa şi scrie: frumos, învăluitor, punându-şi peste rănile trecutului un plasture de soare. Trăieşte într-o veşnică expansiune a mitului adus în cotidian, scormonind după caratele vorbelor ascunse în ceasloave, iar pentru sine nu păstrează nimic. E un suflet rar, din ce în ce mai rar, scrie despre alţii, fiind convins că dintr-o pâine şi cinci peşti poate hrăni o mulţime de oameni, ca-n povestea biblică. (Puiu Costea)

    S-a stins din viaţă pe 28 octombrie 2023.

    Articolul precedentPublicație căsătorie 26 iulie 2024
    Articolul următorNicolae Grigore Stețcu