Realizări în anul 2013

 

 

După cinci ani de mandat afirm cu încredere că Romanul este un oraș european, cu o identitate definită și apreciată atât în țară cât și în străinătate, în plină dezvoltare, chiar dacă semnele încheierii crizei economice mondiale întârzie să apară.

Doresc să mulțumesc romașcanilor pentru implicarea constructivă în viața cetății noastre mușatine și tuturor instituțiilor și organizațiilor care în anul 2013 au cooperat cu Primăria Municipiului Roman. Mă bucură faptul că după aproape cinci ani de mandat romașcanii au înțeles rolul determinant pe care activitatea de voluntariat o joacă în viața și bunăstarea unei comunități și iată că acțiunile bazate pe participarea benevolă au devenit o normalitate. Municipiul Roman a devenit un participant de tradiție la acțiunea "Let’s do it Romania!", cu peste 500 de voluntari, iar finalul anului 2013 a adus și aprecierea națională pentru acțiunile voluntarilor eco-patrulelor școlare romașcane în cadrul Galei Naționale a Voluntariatului.

Obiectivele demarate în Roman au asigurat un ritm constant de dezvoltare, resursele financiare disponibile fiind direcționate în principal către continuarea proiectelor în execuție. Încheierea exercițiului bugetar european 2007-2013 a constituit un impediment în calea accesării de noi proiecte, care să vină în întâmpinarea nevoilor comunității noastre. Din punct de vedere al investițiilor, anul 2013 a marcat finalizarea a două proiecte majore pentru municipiul nostru și anume a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană și a consolidării blocului nr. 3 din fosta str. N. Titulescu. Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a asigurat cea mai amplă modernizare a urbei mușatine după 1989 și a contribuit profund la "schimbarea la față a Romanului". Consolidarea blocului nr. 3 din fosta str. N. Titulescu a reprezentat cea mai anevoioasă investiție derulată în municipiu, atât din punct de vedere tehnic, dar și din punct de vedere organizatoric, însă ne bucuram că pe finalul anului 2013 familiile care au locuit aici înainte de începerea lucrărilor s-au putut întoarce într-o clădire sigură si modernizată.

Municipiul nostru a făcut un prim pas spre trecerea de la "schimbarea la față" la "schimbarea profundă și durabilă", atragerea investitorilor la Roman depășind faza dezideratului. Compania multinațională TRW Automotive a început în 2013 lucrările pentru deschiderea unei fabrici de airbag-uri, care va deveni funcțională în prima parte a anului 2014 și va asigura în următorii 2 ani aproape 1.500 de noi locuri de muncă.

Afirmarea pe plan regional, naţional şi internaţional a municipiului nostru a fost marcată în 2013 de primirea a doi noi membri în "familia orașelor înfrățite cu Romanul": orașul Ștefan-Vodă din Republica Moldova și orașul Sunchang din Republica Coreea. Înţelegerea de Cooperare încheiată cu reprezentanții orașului Sunchang este primul document care consemnează o relaţie internaţională de colaborare a Municipiului Roman cu o localitate din Orientul Îndepărtat.

Pentru anul 2014 dorim să asigurăm finanțarea proiectelor în lucru și să efectuăm documentația preliminară pentru o serie de proiecte, astfel încât să avem îndeplinite o parte din etapele necesare înainte de apariția ghidurilor de finanțare pentru 2014-2020.

Crucială pentru creșterea pe termen mediu și lung a Municipiului Roman este realizarea unei strategii de dezvoltare durabilă pentru perioada 2014 – 2020, care va defini prioritățile și investițiile necesare unei transformări profunde a secularei noastre urbe mușatine. Aceasta va constitui un adevărat program de guvernare locală, care pliat pe nevoile comunității va fi un instrument de bază pentru accesarea fondurilor europene în perioada 2014 – 2020.

 

INVESTIȚII ÎN ANUL 2013

 

Anul 2013 a însemnat în domeniul investițiilor finalizarea a două mari și dificile obiective și anume: Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Roman (PIDU) și consolidarea blocului de locuințe din str. Nicolae Titulescu nr. 3 (actual B-dul Roman Mușat nr.17).

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Roman (PIDU) reprezintă proiectul cu cea mai mare finanțare atrasă de administrația locală în exercițiul bugetar european 2007-2013 și cea mai complexă investiție realizată în Roman după 1989. Lucrările au vizat modernizarea scuarului de lângă Hotelul Roman, a modulelor I și IV ale Pietonalului Ștefan cel Mare și a 30 de străzi din municipiu. Finalizarea Planului  înseamnă 9.859 m de stradă modernizată, amenajarea a 8.920 mp de parcări, 36.729 mp de trotuare și 2.703 m canalizare. Municipiul Roman este singurul din zona Moldovei care se poate mândri cu încheierea la termen în 2013 a Planului Integrat de Dezvoltare Urbană.

Consolidarea blocului de locuințe din str. Nicolae Titulescu nr. 3 (actual b-dul Roman Mușat nr.17) a fost în mod cert cea mai anevoioasă lucrare realizată în municipiul Roman 1990, deosebit de dificilă atât din punct de vedere tehnic, întrucât pe parcursul derulării ei au fost 3 soluții diferite pentru consolidare, cât și prin prisma marilor probleme organizatorice ce au necesitat schimbarea executantului și a subcontractanților acestuia.

Cu primul executant, SC ROMCONSTRUCT SA PLOIEȘTI și subcontractanții acestuia s-au executat lucrări în valoare de aproximativ 4,9 milioane lei. Contractul cu acest executant a fost reziliat în ianuarie 2012 întrucât acesta fiind intrat în insolventa, nu a mai respectat graficul de derulare al contractului și a colaborat defectuos cu subcontractanții.

În iulie 2012, ca urmare a unei noi proceduri de achiziție publică, s-a încheiat un contract pentru restul lucrărilor de executat cu SC ROMCONSTRUCTOR SA Bacău. Acesta a finalizat lucrările de rezistență și restul de arhitectură (tencuielile interioare, zugrăvelile, restul de tâmplărie interioară și exterioară, pardoselile și placările cu gresie și faianță) precum și instalațiile (termice, electrice, sanitare și de gaze naturale). Valoarea decontată cu cel de-al doilea executant a fost de aproximativ 1,27 milioane lei.

După 5 ani de la începerea efectivă a lucrărilor, cele 44 de apartamente ale scărilor C, D si E au fost redate proprietarilor în octombrie 2013. Aceștia beneficiază de locuințe consolidate, modernizate în ce privește instalațiile și finisajele și o separare individuală a consumurilor de utilități.

Având în vedre absența unor linii de finanțare extrabugetare, care să permită atragerea de fonduri pentru realizarea unor noi proiecte, prioritate au avut în anul 2013 obiectivele de investiții aflate în execuție.

Astfel lucrările efectuate de către SC BACOR PROD COM SRL Roman în asociere cu SC ROMURBAN CONSTRUCT SRL Roman la reabilitarea și modernizarea zonei de agrement-bazine de înot (ștrandul municipal) au fost în valoare de peste 2 milioane de lei, din valoarea de aproape 6 milioane (TVA inclus). Termenul de finalizare a lucrărilor la clădirea filtru de acces, amenajarea celor 3 bazine (bazinul pentru copii, bazinul pentru începători și bazinul olimpic) și a stației de tratare a apei este luna iulie 2014.

Obiectivul modernizare artera Roman - Est - DJ207A – strada Plopilor – DN2, a cărui finanațare este asigurată în cea mai mare parte prin OUG nr. 28/2013, a demarat în 2013, având ca executant S.C. IMROM S.A. Roman și va fi una din investițiile ce vor continua în 2014.

La finalul anului 2013 reparațiile capitale și de modernizare a B-dului N. Bălcescu – artera Roman-Vest, executate de S.C. IMROM S.A. Roman în asociere cu S.C. HIDROTERM S.A. Roman, erau realizate în proporție de 30%. Valoarea contractului pentru această investiție este de 8.024.625 lei (TVA inclus), iar din aceasta s-au achitat 2.901.999 lei (TVA inclus). Și în cazul acestui obiectiv lucrările vor continua în 2014.

Microhidrocentrala pe râul Moldova este una dintre cele mai mari investiții derulate în Roman dupa 1990. În termeni valorici, executantul S.C. Construcții Hidrotehnice S.A. Iași a executat aproape 78% din investiție (17,4 milioane lei) și are premisele asigurate ca la mijlocul anului 2014 microhidrocentrala să intre în funcțiune. S-au executat: devierea apelor, excavări în zona baraj și priză, gabioane în aval și amonte, betonări în zona baraj și priză, excavări aluviuni pentru amenajări amonte și construirea incintei și parțial a blocului tehnic. Mare parte din instalații sunt achiziționate și unele sunt și montate, iar batardourile, grătarul precum și stavila sunt finalizate. Mai sunt de executat utilitățile, racordurile electrice, blocul tehnic și cel mai important: aducerea și montarea hidroagregatelor. Aceste turbine, propuse de proiectantul ISPH București sunt printre cele mai noi și moderne dintre modelele care se produc pe plan mondial. Precizăm ca 21 de comune din cadrul Asociației Roman Metropolitan au achiesat la proiectul conceput în anul 2013 de către administrația romașcană privind achiziția de energie electrică prin Bursa Română de Mărfuri. Licitația a fost câștigată de firma GETICA 95 la un preț de 411 lei/MWH pentru o cantitate de 7.600 MWH de energie tranzacționată. În același timp, administrația a rezolvat și problema preluării energiei electrice pe care o va produce microhidrocentrala de pe Moldova, în contractul încheiat figurând două obiective: achiziționarea de energie și preluarea energiei produse de microhidrocentrală.

În cadrul programului Administraţiei Fondului de Mediu extinderea reţelelor de apă şi canalizare în municipiul Roman, pe parcursul anului 2013 executantul SC HIDROTERM SA a realizat lucrări în valoare de aproape 1,4 milioane lei pentru reţele de apă de pe străzile Ciocârliei, Ocniţei, Lupeni, Pescarilor, Urzicii, Tinosului, Cărămidăriei, Prundului, Salciei, Zebrei, Cornului, Morţun, Meşteşugarilor, Mierlei, Otilia Cazimir, Max Blecher, cu o lungime de conducte din PEHD de 6.980 m. Dacă Administraţia Fondului de Mediu va onora integral sumele de bani necesare, la terminarea investiției în 2014 toate străzile din cartierul Nicolae Bălcescu vor avea alimentare cu apa, iar noul cartier Primăverii va fi echipat atât cu rețea de apă cât și de canalizare.

Lucrările la obiectivul amenajare parcări și intersecții adiacente P.I.D.U. Roman au debutat în 2013, având ca executant S.C. OCCIDENTAL CONSTRUCT S.R.L. Roman. Zonele avute în vedere pentru sistematizare se află în zone centrale ale municipiului Roman, adiacente lucrărilor ce s-au executat în cadrul P.I.D.U., fiind identificate 10 obiective:

 • Obiectivul 1 – în spatele bl.6 str. Panaite Donici;
 • Obiectivul 2 – în fața bl.6 str. Panaite Donici;
 • Obiectivul 3 – se află în jurul unor boxe de garaje de la intersecția străzilor Alexandru cel Bun și Sucedava;
 • Obiectivul 4 – se află la capătul spre b-dul Roman Mușat al străzilor Oituz și Libertății și pe zona de parcare dintre acestea , în imediata vecinătate a Casei de Cultură;
 • Obiectivul 5 – se află pe strada Dobrogeanu Gherea pe sectorul cuprins între B-dul Roman Mușat și strada Mihail Kogălniceanu;
 • Obiectivul 6 – se află între clădirile Poștei și Romtelecom, cu acces din strada Cuza Vodă;
 • Obiectivul 7 – în spatele cinematografului Unirea;
 • Obiectivul 8 - se află pe strada Vasile Alecsandri, în apropierea intersecției cu strada Alexandru cel Bun;
 • Obiectivul 9 – se află pe strada Panaite Donici, în vecinătatea Centrului Romanița
 • Obiectivul 10 – la capătul străzii Panaite Donici, în apropierea blocurilor nr.2 și 3.

Valoarea contractului pentru aceste lucrări este de 2.574.506 lei (TVA inclus).

În cadrul reabilitării și consolidării Bibliotecii municipale "George Radu Melidon" în anul 2013 s-au executat: consolidări ale fundațiilor la corpul C1 (corpul principal), cosolidarea integrală la corpul C2 (turnul florentin), cosolidări la fundațiile și pereții corpului C3 (corpul anexă), pardoselile armate la corpurile C1 și C3, restaurarea tamplariei la corpul C1, instalația termică în corpurile C1 și C3, instalația electrică în toate cele 3 corpuri, paratrasnetul la corpul C2 și canalizarea exterioară. Pentru lucrările de mai sus s-au decontat aproape 1,1 milioane lei. Reamintim că acest proiect este finanțat de bugetul local și de cel județean și va fi încheiat în iulie 2015.

Prin Direcția Administraţia Pieţelor, Bazar, Obor Roman în anul 2013 a fost începută lucrarea pasaj de trecere sector AF, PF Piaţa Centrală, fiind construită structura metalică, iar până în luna martie 2014 lucrarea urmează să fie finalizată. De asemenea cu sprijinul Serviciului Achizitii Publice s-a finalizat licitaţia pentru construirea parcării etajate din Piaţa Centrală. Pentru această investiție s-a efectuat proiectarea pentru modificarea traseului conductei de gaze naturale din zonă, lucrare ce se va realiza înaintea începerii construcţiei parcării.

O prioritate în privința infrastructurii rutiere a constitutit-o și reparaţia prin plombe şi covoare asfaltice de mici dimensiuni a străzilor din municipiu. Aceasta a făcut obiectul contractului: "Întreținere străzi în municipiul Roman" încheiat cu S.C. ELECTRONUS PIAF SRL Bacău. S-au realizat prin acest contract: 42.238 mp de suprafaţă stradală reparată, 81 de cămine ridicate la cotă și 43 de gaighere ridicate la cotă. Valoarea acestor lucrări a fost de: 2.511.340 lei.

În urma solicitărilor administrației locale către Compania Judeţeană APA SERV, s-a stabilit un calendar de lucrări de investiții, fiind executate urmatoarele lucrări pentru sistemul de canalizare şi epurare Roman:

 • înlocuirea reţelei de canalizare din str. Tudor Vladimirescu, bl.4-8, pe o lungime de 68 m şi racordarea la reţeaua existentă în zonă;
 • înlocuire reţelei de canalizare str. Gloriei bl.2A, pe o lungime de 51 m şi racordarea la reţeaua existentă în zonă;
 • înlocuirea reţelei de canalizare din str. Roman-Vodă ( între str. Dr. Koch - CT3) pe o lungime de 62 m şi racordarea la reţeaua existentă în zonă;
 •  înlocuirea reţelei de canalizare din str. Olteniei ( între str. Gh. Doja - str. Păcii) pe o lungime de 100 m şi racordarea la reţeaua existentă în zonă;
 • înlocuirea reţelei de canalizare din str. Olteniei ( între str. Ec.Teodoroiu şi str. Primăverii) pe o lungime de 85 m şi racordarea la reţeaua existentă în zonă;
 • înlocuirea reţelei de canalizare din str. Libertății pe o lungime de 26 m;
 • înlocuirea reţelei de canalizare din Aleea Liliacului pe o lungime de 92 m şi racordarea la reţeaua existentă în zonă;
 • înlocuirea reţelei de canalizare din str. Ecaterina Teodoroiu pe o lungime de 94 m şi racordarea la reţeaua existentă în zonă;
 • înlocuirea reţelei de canalizare din str. C.A. Rosetti pe o lungime de 14 m şi racordarea la reţeaua existentă în zonă;
 • reabilitarea acoperișului la staţia de pompare ape uzate nr. 3;
 • automatizarea, transmisia SCADA şi achiziţia a două electropompe noi pentru stația de pompare ape uzate nr. 3 (str. Miron Costin);
 • reabilitarea căii de rulare pentru podurile racloare din stația de epurare Roman;
 • reabilitarea gurii de vărsare în emisar.

În cursul anului 2013 au început lucrările de execuţie în cadrul proiectului cu fonduri europene CL 6 – "Extinderea şi modernizarea Staţiei de Epurare a Apelor Uzate Roman", lucrări ce se vor finaliza la sfârșitul anului 2014. Pe 18 septembrie 2013 a fost semnat contractul de lucrări "Extinderea Rețelelor de Canalizare în Roman și Săbăoani" ca parte componentă a proiectului major "Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Neamț". În cadrul contractului se vor desfășura următoarele lucrări în municipiul Roman: extinderea rețelei de canalizare cu aproximativ 14,9 kilometri, pe 34 de străzi, construirea a13 stații de pompare ape uzate și conectarea acestora la sistemul de monitorizare SCADA.

 

ORDINE PUBLICĂ ȘI SIGURANȚA CETĂȚENILOR

 

Angajaţii Poliţiei Locale au participat la un număr de 2.101 de misiuni planificate pentru asigurarea ordinii și liniștii publice și împreună cu Poliţia Municipiului Roman au desfășurat 472 misiuni (patrule mixte) pentru combaterea cerșetoriei, a furturilor din auto și buzunare, în zonele aglomerate (pieţe, obor, bazar, magazine), acționând pentru menţinerea unui climat de ordine și siguranţă publică.

Misiunile desfășurate în cursul anului 2013 au constat în:

 • patrule mixte pedestre și auto, în zone cu caracter criminogen ridicat;
 • supravegherea Parcului Municipal pentru a preveni producerea unor fapte antisociale;
 • acţiuni de fluidizare a traficului în cazul lucrărilor de reparaţii ale carosabilului, marcaje, tăieri sau toaletări de arbori, în cazul lucrărilor efectuate la reţeaua de alimentare cu apă sau canalizare ori a lucrărilor de deszăpezire;
 • căutarea persoanelor fără adăpost aflate pe teritoriul municipiului, identificarea şi luarea în evidenţă a acestora în vederea transportării lor la adăposturile amenajate;
 • verificarea periodică a corpurilor şi instalaţiilor de iluminat stradal;
 • avertizarea şi monitorizarea firmelor şi societăţilor comerciale de pe raza municipiului Roman în vederea curăţirii de zăpadă şi polei a trotuarelor;
 • asigurarea ordinii şi liniştii publice, precum şi a fluenţei traficului la diverse manifestări (la lăcaşurile de cult cu ocazia unor sărbătorilor religioase sau procesiuni religioase, "Ziua Unirii", Duminica Ortodoxiei, Floriile, Sărbătorile Pascale sau Sărbătoarea Învierii Domnului, Târgul Producătorilor Tradiţionali, Ora Pământului, Ziua Jandarmeriei, Zilele Municipiului Roman, "Ready, Steady, Dance – Say Fresh Good Food, Zilele Clubului Elevilor, Crosul Liberal, Turul Ciclist al României, Bâlciul anual Roman 2013, Târgul Meşteşugarilor, Caravana Filmelor TIFF, "Ziua Metalurgistului", "SOS Pământul", "Crosul Toamnei", activităţi organizate cu ocazia deschiderii Clubului Copiilor Roman", Festivalul Toamnei, acţiunea "Biblioteca vie", "Ziua Armatei", manifestaţii de protest împotriva exploatării miniere din Roşia Montană, Târgul Meşteşugarilor şi Comercianţi Tradiţionali Romi, Târgul Cadourilor de Crăciun, Târgul Producătorilor Agricoli, Carnavalul de Crăciun, Caleaşca lui Moş Crăciun, Festivalul de Datini şi Obiceiuri Roman Metropolitan, Revelion 2014);
 • asigurarea ordinii şi liniştii publice la bl. 41 de pe bd. Roman Muşat cu prilejul demolării unui garaj;
 • asigurarea ordinii şi liniştii publice la Casa de Cultură la alegerea preşedintelui CARP Roman;
 • supravegherea următoarelor zone în urma sesizărilor din partea cetăţenilor: str. Anton Pann, str. Mihai Viteazu (cimitir), Ale. Liliacului şi Ale. Revoluţiei, str. V. Lupu şi zona Hidrocentralei, str. Energiei (Colegiul Danubiana), str. T. Vladimirescu, aleea T. Vladimirescu, str. Martir Cloşca, str. Toma Stelian, str. Ştefan cel Mare, pietonal Ştefan cel Mare, poligon Stadion Moldova, Ştrandul Municipal, str. Dumbrava Roşie, str. Sucedava (zona Kaufland, Lidl, Piaţa Centrală), str. Aprodu Arbore, str. Bogdan Dragoş (cartier N. Bălcescu), str. Păcii, fdt. Păcii, str. Tineretului, str. Miron Costin, b-dul Republicii, str. Petru Aron, str. Smirodava, str. Ciocârliei, str. Fabricii, str. Islazului, str. Teiului, în vederea combaterii faptelor antisociale;
 • asigurarea fluenţei traficului, supravegherea traseelor de deplasare şi a zonei pentru prevenirea producerii de fapte antisociale la Colegiul "Miron Costin", Liceul Tehnologic "Vasile Sav", Colegiul "Danubiana" şi Colegiul "Roman Vodă";
 • verificarea părculeţelor, spaţiilor verzi, a zonelor unde s-au plantat puieţi, a fântânilor arteziene din municipiu, pentru prevenirea distrugerii acestora şi a furturilor de mobilier stradal;
 • acţiuni de verificare periodică a fostelor centrale termice dezafectate, pentru prevenirea ocupării acestora de către persoane fără adăpost și pentru prevenirea furturilor de fier vechi;
 • sprijinira angajaţilor de la Locato, Rossal, Direcția Locală de Evidență a Populației Roman, a celor din Administraţia Pieţelor, în efectuarea unor activităţi specifice în teren;
 • participarea împreună cu Poliţia Municipiului Roman la acţiuni de verificare a cetăţenilor care locuiesc la bl. 28A şi bl. 40 de pe str. Anton Pann, a cărţilor de identitate a acestora şi a contractelor de închiriere;
 • participarea împreună cu Poliţia Municipiului Roman, Direcția Locală de Evidență a Populației Roman şi Direcția de Asistență Socială la acţiuni de legitimare şi verificare a persoanelor domiciliate în locuinţele de găzduire din str. Fabricii;
 • acordarea de sprijin la acţiunile de evacuare a familiilor rău platnice din căminul "Vasile Sav" (bd. Republicii), bl. 40 de pe str. Anton Pann, căminul "Petru Poni" (bd. Republicii), bl. 28A din str. Anton Pann (mutare în str. Fabricii bl.2);
 • asigurarea ordinii şi liniştii publice pe str. Fabricii, la Şcoala Carol I, cu ocazia distribuirii ajutoarelor (lemne) pentru căldură și la Depozitul Local PAD, cu prilejul distribuirii ajutoarelor în alimente din partea Uniunii Europene;
 • verificarea agenţilor ce asigură paza unităţilor de învăţământ de pe raza municipiului.

Din punct de vedere al sancțiunilor aplicate activitatea Poliţiei Locale pe parcursul anului 2013 s-a concretizat prin:

 • 677 avertismente verbale;
 • 2.166 avertismente scrise din care 1.623 aplicate la HCL nr. 133/2009 M (Regulamentul de gospodărire, întreţinere, curăţenie și estetică a municipiului Roman) și alte 431 aplicate la HCL nr. 101/2012 ( privind regimul juridic, întreţinerea şi exploatarea locurilor de parcare);
 • 1.783 sancțiuni contravenționale în valoare de 242.405 lei, din care 929 în valoare de 113.705 lei aplicate la HCL nr. 133/2009 M (Regulament de gospodărire, întreţinere, curăţenie si estetică a mun. Roman), 528 în valoare de 87.800 lei la Legea nr. 61/1991 R (ordine si siguranţă publică) și 299 în valoare de 28.850 lei la HCL nr. 101/2012 (regulament locuri de parcare).

Polițiștii locali au dat dovadă de profesionalism reușind să rețină 20 de infractori ce au fost predaţi Poliţiei Municipiului Roman pentru cercetare, faptele săvârșite privind infracțiunile de vătămare corporală, furturi din autoturisme, furturi de fier vechi, telefoane mobile, a unei biciclete, a unei motosuflante, de bani sau a unui gard metalic.

Prin Dispeceratul Poliției Locale, care a fost deservit de 5 lucrători, au fost rezolvate 3.244 reclamaţii și sesizări telefonice. Pe parcursul anului 2013, în cadrul  Compartimentului  Evidenţa Populaţiei au fost verificate în teren 3.219 persoane minore şi majore, restanţiere la întocmirea ori schimbarea actelor de identitate şi s-au înmânat 1647 de invitaţii, iar poliţiștii locali din cadrul Compartimentului disciplina în construcţii şi afişaj stradal au soluţionat un număr de 42 reclamaţii. De asemenea Compartimentul Protecţia Mediului a transmis 125 de somaţii şi înştiinţări (118 către persoane fizice şi 7 către persoane juridice) și au fost soluționate 15 sesizări.

Pe parcursul anului 2013 o preocupare constantă a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență a fost cea de a concepe, aviza sau actualiza diversele planuri și programe pentru Municipiul Roman, privitoare la situațiile de urgență. Serviciul a realizat actualizarea și avizarea de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă " Petrodava" al Judeţului Neamţ a Planului cu riscurile teritoriale din Municipiul Roman. De asemenea a fost întocmit Programul de măsuri în vederea acordării asistenței pentru prevenirea situațiilor de urgentă la gospodăriile populației și a operatorilor economici din subordinea consiliului local și s-a desfășurat conceperea, aprobarea şi avizarea planurilor de asigurare cu resurse umane şi materiale și a planului de evacuare în caz de situaţie de urgenţă. Conform legislației în vigoare au fost elaborate şi aprobate planurile de cooperare in caz de situaţie de urgenţă cu localităţile Horia şi Cordun.

În anul 2013 Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență a intervenit în 89 de cazuri din care:

 • 2 incendii la locuințe;
 • 15 arderi intenționate de cauciucuri și resturi menajere;
 • 11 incendii de vegetație;
 • 2 inundații ale gospodăriilor populației și instituții;
 • 2 evacuări apă de pe domeniul public;
 • 26 degajări de arbori;
 • 4 salvări animale;
 • 5 deblocări uși la apartamente;
 • 10 intervenții pentru degajarea căilor de transport de stâlpi și cablurile prăbușite datorită fenomenelor meteo periculoase;
 • 6 îndepărtări de elemente, zăpadă și țurțuri de pe acoperișuri;
 • 3 deblocări drumuri de zăpadă;
 • 3 acțiuni de fixare a elementelor de acoperiș care puneau în pericol circulația pietonală și rutieră;
 • 2 sesizări false;
 • 3 intervenții pentru asigurarea măsurilor de prevenire ale incendiilor pe timpul desfășurării spectacolelor, târgurilor și expozițiilor sau manifestărilor sportive.

Pe parcursul anului 2013 s-au efectuat 10 servicii de permanență pentru asigurarea optimă a intervenției în caz de fenomene meteo periculoase. Totodată a fost verificată și aparatura de specialitate pentru înștiințarea și alarmarea populației. În cazul apariției unor fenomene meteo periculoase sau avarii majore la sistemul de alimentare cu apă al Municipiului Roman au fost înștiințate persoanele cuprinse în baza de date a centralei de înștiințare. De asemenea au fost derulate 124 controale la gospodăriile populației și 31 de exerciții de evacuare la unitățile școlare și serviciile din subordinea Consiliului Local.

S-a acordat o atenție sporită în 2013 campaniilor de popularizare în rândurile cetățenilor a măsurilor de prevenire a dezastrelor, de comportare în cazul unor situații de urgență sau a celor necesare pentru înlăturarea efectelor acestora.

Cu ocazia Zilei protecției civile, în data de 28.02.2013 s-a desfășurat campania "Împreună pentru siguranță" și "Reguli de comportare în caz de cutremur", în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Petrodava" al județului Neamț și reprezentanți ai unităților școlare din Municipiul Roman.

În luna martie, împreuna cu reprezentații Detașamentului de Pompieri Roman a fost desfășurată o campanie de prevenire a situațiilor de urgență în toate cartierele municipiului. Pe timpul campaniei au fost distribuite pliante cu măsurile de prevenire a riscurilor și au fost purtate discuții cu trecătorii privind modul de comportare pe timpul dezastrelor.

Zilei Pompierilor Români în data de 13.09.2013 s-a desfășurat o campanie de informare a populației privind măsurile de prevenire a situațiilor de urgență.

Pentru popularizarea în rândurile tinerilor a măsurilor în cazurile de situații de urgență la Roman s-au organizat etapele locale ale concursurilor profesionale "Cu viaţa mea apăr viaţa" şi "Prietenii Pompierilor"

 

RELAȚIA CU CETĂȚENII

 

Autoritatea locală a continuat și în 2013 un dialog constructiv cu cetățenii, orientat spre soluționarea rapidă a solicitărilor. În scopul eficientizării soluţionării problemelor cetăţenilor, funcționarii din cadrul Biroului Unic au oferit îndrumare, consiliere şi asistenţă pentru întocmirea documentaţiilor în vederea obţinerii de avize, certificate, autorizaţii în domenii ca: urbanism şi amenajarea teritoriului, cadastru, registru agricol, comercial, transporturi, sistematizare,  taximetrie, tuturor celor care s-au adresat cu aceste probleme  Primăriei Roman.

În anul 2013 s-a discutat cu peste 2.000 de persoane, unele primind clarificări sau soluţii pe loc, iar altele fiind îndrumate către directorii din primărie pentru consultaţii sau către alte instituţii cu competenţă în soluţionarea problemelor ridicate ( A.L.O.F.M., Administraţia Financiară, Oficiul Registrului Comerţului, I.T.M., Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor, Direcţia de Sănatate Publică, Casa judeţeană de Pensii, Agenţia pentru Prestaţii Sociale, Judecătoria Roman).

În cadrul programului de audiențe au fost înscrise 700 de persoane, pentru acestea pregătindu-se materialele în funcţie de problemele specificate în fişele de înscriere în audienţe. Problemele ridicate de persoanele înscrise au avut ca obiect: locuinţele (solicitări locuinţe sociale, clarificări dosare locuinţe ANL şi sociale, schimburi de locuinţe), locurile de muncă, asistenţa socială (ajutoare urgenţă, clarificări dosare ajutor social, solicitări adăpost, solicitări masă cantină socială), lucrări publice (canalizare, asfaltări, reparaţii străzi, alei, trotuare, reparaţii locuri de joacă, spaţii verzi, toaletări arbori, iluminat public, reparaţii locuinţe str. Fabricii), urbanism (clarificări probleme fond funciar, concesionări terenuri, construcţii neautorizate, construire garaje), impozite și taxe, asociaţii proprietari, comercial, diverse.

În cursul anului 2013 au fost organizate 4 întruniri ale reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari cu specialiştii din cadrul primăriei, poliției naționale şi ai societăţilor furnizoare de utilităţi (Compania Județeană  Apa Serv S.A , S.C. ROSSAL SRL) pentru analiza, dezbaterea sau identificarea soluțiilor la diversele probleme cu care se confruntă asociațiile:

 • programul de reabilitare termică a blocurilor din zona B-dul Roman Mușat (07 februarie – reprezentanți din 10 asociații);
 • situația datoriilor  asociațiilor de proprietari către Compania Județeană Apa Serv SA (21 februarie - reprezentanți din 17 asociații);
 • identificarea de noi amplasamente pentru depozitarea deșeurilor menajere ( 13 august – reprezentanții de la 4 asociații).
 • Romașcanilor aflați în dificultate din punct de vedere social li s-a asigurat la nivelul administratiei locale pârghiile necesare pentru ca aceștia să beneficieze de ajutorul oferit de legislația locală sau națională. Conform Hotărîrii Consiliului Local nr 47/14.05.2013, prin Direcția de Asistență Socială s-au distribuit tichete sociale către 6.750 de beneficiari, pentru achiziţionarea de alimente de bază, iar alți 5.224 de romașcani au primit ajutoare alimentare din stocurile de intervenție comunitare, destinate categoriilor de persoane cele mai defavorizate din România

  De asemenea pentru îmbunătățirea calității actului administrativ și a responsabilizării în relația cu publicul, la nivel instituțional s-au implementat o serie de politici anticorupție și de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor. În anul 2013 Primăria Municipiului Roman a fost beneficiară a proiectului de consultanță "Politici anticorupţie pentru cetăţean, într-o administraţie responsabilă (PACAR)", cod SMIS 40449, proiect implementat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cofinanțat din Fondul Social European, după ce în anul anterior a fost elaborat Planul de acţiune pentru implementarea la nivelul Primăriei Municipiului Roman şi a unităţilor subordonate, a Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2012 –2015, şi Inventarul măsurilor preventive anticorupţie şi a indicatorilor de evaluare la nivelul Primăriei Municipiului Roman şi a unităţilor subordonate, conform H.G. Nr. 215 din 2012 privind aprobarea Strategiei naţionale anticorupţie pe perioada 2012 – 2015.

  Conform planului de conformare, anexă la procesul verbal nr. 24 din 28.08.2013,  întocmit de echipa de proiect cu ocazia vizitei în Primăria Roman, s-au elaborat și transmis mai multe documente privind stadiul de implementare al Strategiei Naționale Anticorupție 2012-2015:

  • Chestionarul privind identificarea nevoii de consultanţă pentru integritate;
  • Chestionarul tematic de evaluare pe 2013;
  • Registrul abținerilor în situații de conflict de interese;
  • Registrul incidentelor de integritate;
  • Chestionarul autoadministrat privind calitatea și integritatea serviciilor publice;
  • Lista de atribuții;
  • Evaluarea multi-criterială;
  • Raportul de evaluare a riscurilor și vulnerabilităților la corupție și a măsurilor de remediere;
  • S-au elaborat și transmis secretariatului Strategiei Naționale Anticorupție rapoarte semestriale privind respectarea normelor de conduită de către funcționarii publici, conform art. 5, alin. 1 din Ordinul 4500 / 2008 al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

  În cadrul proiectului derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a participat un reprezentant al Primariei în delegația românească ce a fost prezentă  în luna octombrie la o vizită de studiu în Danemarca care a vizat schimbul de bune practici la nivel european.

  Pentru susținerea parteneriatului permanent derulat de administrația locală cu societatea civilă, în aplicarea unor programe specifice focalizate pe măsuri în domeniul social, educaţie, ocupare, sănătate, locuire şi mică infrastructură, domenii însoţite de măsuri pentru combaterea discriminării, combaterea sărăciei şi promovarea egalităţii de şanse menite să asigure îmbunătăţirea substanţială a situaţiei romilor, în vederea obţinerii de rezultate sustenabile și conform  H.G. Nr. 1221/ 2011,  în anul 2013 a fost elaborat Planul Local de Măsuri pentru Implementarea Strategiei Guvernului României de Incluziune Socială a Cetăţenilor Români de Etnie Romă din Municipiul Roman, document aprobat prin HCL NR. 68/2013.

  De asemenea în 12 iunie 2013, Primăria Roman a obținut certificatul SRAC si certificatul international IQNet care atesta că activitatea desfășurată respectă condițiile de calitate din standardul ISO 9001:2008.

   

  EVENIMENTE, CULTURĂ ȘI TRADIȚII

   

  Rolul social-cultural al municipalităţii s-a manifestat și pe parcursul anului 2013 prin participarea directă sau ca partener la o serie de evenimente culturale definitorii pentru identitatea națională sau locală. Primăria Municipiului Roman a organizat o serie de acţiuni şi evenimente în colaborare cu Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul de Științe ale Naturii, Biblioteca Municipală "George Radu Melidon", Şcoala de Artă "Sergiu Celibidache", Clubul Copiilor, Casa de Cultură a Sindicatelor Roman, Orchestra "Moldova" din Roman, Ansamblul de dansuri populare "Cununa Moldovei" din Roman, Consiliul Judeţean Neamţ, Centrul pentru Cultură şi Arte "Carmen Saeculare" – Neamţ, Ansamblul "Floricică de la munte" din Piatra Neamţ, Societatea Culturală "Clepsydra", Academia "Petru Tocănel", Radio Iaşi, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Roman Metropolitan" precum şi cu instituţiile de cult şi unităţile de învăţământ romaşcane.

  Din seria evenimentelor culturale şi a celor promotoare ale tradiţiilor, desfășurate în 2013 cu implicarea municipalității, menționăm următoarele:

  • Manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române la împlinirea a 154 de ani de la eveniment (24 ianuarie);
  • Atestarea documentară a oraşului – 621 ani de la prima atestare documentară (30 martie);
  • Zilele Bibliotecii municipale "George Radu Melidon" (23 – 30 aprilie);
  • Ziua veteranilor de război (29 aprilie);
  • Ziua Europei, a Independenţei, a Victoriei (9 mai);
  • Ziua Muzeelor (18 mai);
  • Zilele municipiului Roman – ediţia a IV-a (15 – 21 mai). La sărbătorile dedicate Zilelor municipiului Roman din anul 2013 a fost invitată delegaţia din oraşul Ștefan-Vodă din Republica Moldova;
  • Ziua Copilului sărbătorită prin premii şi daruri pentru copiii preşcolari şi şcolarii premiaţi la concursurile naţionale (1 iunie);
  • Ziua Eroilor (13 iunie);
  • Ziua Imnului Naţional (29 iulie);
  • Școala de vară – program susținut de pregătire pentru bacalaureat pentru absolvenții de liceu care au înregistrat primul lor eșec la examenul de maturitate (23 iulie – 23 august);
  • Bâlciul anual romaşcan (28 iulie – 6 august);
  • Târgul de Gustar – ediţia a IV-a (14 – 18 august);
  • Proiectul "Meşteşugăritul e mişto!"- expoziție organizată în Piața Roman Vodă, în parteneriat cu Asociaţia Pro IPSI şi Primăria Roman, în cadrul Programului "Tineret în Acţiune" în scopul promovării meseriilor tradiţionale rrome şi îmbunătăţirii imaginii comunităţilor de rromi în Roman (14 septembrie);
  • Ziua internaţională a persoanelor vârstnice – 1 octombrie;
  • Conferinţa naţională de antropologie urbană - ediţia a V-a intitulată "Fețe ale orașului. Identități și interferențe în spațiul urban" și vernisajul expoziției temporare "Istorii de familie în imagini" (11 – 12 octombrie);
  • Turismul ecumenic la sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva de la Catedrala Metropolitană din Iaşi, eveniment la care au participat peste 200 de romaşcani ce au asistat la slujba de pomenire a Cuvioasei Parascheva cu vizitarea principalelor monumente istorice din municipiul Iaşi (13 octombrie);
  • Simpozionul internațional "Viața și activitatea lui Ion Vatamanu" – organizat, în parteneriat, de Primăria Roman și Asociația "Pro Basarabia și Bucovina" – filialele Roman, Bacău, Onești, Negrești cu invitați din orașul înfrățit Ștefan Vodă, Republica Moldova (27 noiembrie);
  • Ziua Naţională a României – ceremonial militar-religios şi sărbătorirea cu tradiţionala fasole cu cârnaţi (1 decembrie);
  • Nunta de Aur 2013 - celebrarea cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie în cursul anului 2013 (17 decembrie);
  • Ziua Eroilor Revoluției (22 decembrie).

  Zilele Municipiului Roman (15 - 21 mai), aflate în 2013 la cea de a patra ediţie, au adus romașcanilor numeroase surprize plăcute și au constituit vreme de o săptămână un prilej special de afirmare a "familiei romașcane" la nivel local, regional și național. Într-un rezumat al calendarului activităților reamintim că în primele zile s-au desfășurat o serie de manifestări dedicate personalității Episcopului Melchisedec Ştefănescu, Gala excelenţei romaşcane și premierea cetăţenilor de onoare, deschiderea Târgului meşterilor populari și a Târgului de produse tradiţionale. Ziua Diplomației Romașcane a adus semnarea documentelor "înfrățirii" Municipiului Roman cu orașul Ștefan-Vodă din Republica Moldova. Romașcanii au avut parte și de spectacole inedite, astfel seara de folclor a fost deschisă de  Diandra Bancu, câștigătoarea Marelui Premiu la Festivalul "Doruri Mușatine" 2012 și solista Sabina Ursache. Acestora le-au urmat Ansamblul Moldova și soliștii orchestrei Moldova: Nelu Hongu, Nina Zeamă, Daniel Enache, Diana Constantin, Ana Dragu, Ștefan Enășel și Mihaela Cipriana Balașca,  invitatii speciali fiind Ion Paladi și Adriana Ochișan din Republica Moldova. De asemenea, un moment special l-a constituit spectacolul de muzică ușoară susținut de Sylvie, Trupa Daggu Project și Formația IRIS. Cu ocazia Zilei tineretului romașcan, elevii şi profesorii coordonatori care au obţinut rezultate meritorii la faza finală a olimpiadelor şi concursurilor naţionale şi internaţionale au fost premiați în cadrul Galei excelenţei în educaţie.

  În 2013 s-a acordat o atenție deosebită organizării unor evenimente artistice devenite deja tradiționale pentru romașcani, dar și organizării unor evenimente în premieră pentru locuitorii urbei mușatine.

  Pe data de 3 aprilie, cu sprijinul celor 8 licee romaşcane şi al unui echipaj format din trei elevi de la şcolile gimnaziale s-a organizat spectacolul - concurs aflat la ediţia a V-a "De la Dragobete la Sărbătoarea Rusaliilor – Tradiţie şi legendă la Români". Concursul a avut ca obiectiv însușirea de către tineri a informaţiilor legate de tradiţie, istorie, cultură şi religie începând cu Dragobetele şi încheind cu Rusaliile.

  Având ca invitați câștigătorii celor opt ediții ale festivalului folcloric din anii trecuți, pe 8 noiembrie a avut loc Gala laureaților Festivalului concurs interjudeţean de interpretare vocală şi instrumentală a folclorului românesc "Doruri Muşatine", manifestarea încununând eforturile artiștilor populari în promovarea folclorului autentic, din diferite zone ale țării.

  Elevii din instituţiile de învăţământ romaşcane s–au bucurat și în anul 2013 de apropierea  sărbătorilor de iarnă, participând la parada măştilor şi costumelor populare cu prilejul Carnavalului de Crăciun şi la spectacolul festiv susținut de formația "Hara" și trupa "All House" din Roman, iar pe 24 decembrie Caleaşca lui Moş Crăciun a adus daruri copiilor romaşcani din toate cartierele.

  Spectatorii de toate vârstele au admirat obiceiurile tradiţionale de iarnă, la cea ediţia a IV-a a Festivalului de datini şi obiceiuri de iarnă "Roman Metropolitan" (30 decembrie), care a inclus o paradă de măşti şi costume tradiționale și a reunit tradiţiile de Crăciun şi de Anul Nou din municipiu şi zonele rurale învecinate: Colindul, Steaua, Pluguşorul, Capra, Ursul, Căiuţii etc.

  Împreună cu romaşcanii am sărbătorit trecerea dintre ani cu şampanie şi bucate tradiţionale româneşti, oferite de autorităţile publice locale romaşcane, dar și cu un spectacol inedit de muzică susținut de interpreții: Cristian Prăjescu, Gigi Moroșanu și Grupul "Jitaru", Cipriana Balașca, Ștefan Enășel, formația "Impact" din Iași, formația "Sarmalele Reci", Ion Paladi din Republica Moldova, Adriana Ochișanu și Sabina Ioana Ursache, precum şi cu un foc de artificii de neuitat.

  De asemenea municipalitatea a sprijinit sau inițiat pe parcursul anului trecut o serie de evenimente în premieră. Astfel Festivalul toamnei la Roman organizat de Zahăr Mărgăritar, Primăria Roman și Asociația Culturală Euro Est Alternativ, în perioada 4–6 octombrie, a constituit o manifestare amplă de obiceiuri și tradiții culinare naționale și internaționale, cu demonstrații de artă culinară, prezentări de rețete vechi, parada somelierilor, și care a încântat publicul cu standurile tradiționale și internaționale la care au fost prezenți invitați din Malta, Ungaria, Albania, Serbia, Turcia, Bulgaria, Israel, Grecia, Palestina, Ucraina, Japonia.

  Filmul Despre Oameni si Melci, deținător al titlului de"Cel mai vizionat film românesc al anului 2012" a putut fi vizionat în cadrul proiecției organizate pe 22 august, în Piaţa Roman Vodă, prin intermediul proiectului Caravana Filmelor TIFF/ Operation Kino susținut de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) și Primăria Municipiului Roman. Publicul romașcan cinefil a avut prilejul pe 9 noiembrie să vizioneze, în premieră în România, filmul "Vento di Sicilia" (regizor Carlo Fusco), care a avut o distribuție de actori americani și italieni de excepție, evenimentul fiind organizat de VF Production Italia și Primăria Roman în sala mare a primăriei, ca un prim proiect cultural al celor doi parteneri.

  Corul "Balada" de la Liceul Teoretic din Măgdăcești (Republica Moldova), ai cărui membri au fost invitați în tabără în România de către Asociația Astra - filiala Iași și Asociația de voluntari "Mușatinii" din cadrul Colegiului Național Roman Vodă, au susținut pe 2 august, în Piața Roman Vodă, un spectacol inedit dedicat locuitorilor municipiului care i-a găzduit și i-a primit cu multa căldură sufletească.

  Un alt eveniment, unic în 2013 pentru urbea mușatină, și care a încântat publicul meloman romașcan l-a constituit pe 22 aprilie spectacolul "Pianul Călător", susținut de pianistul Horia Mihail.

  Evenimentele sportive desfășurate anul trecut, tradiționale pentru municipiul Roman, au oferit sportivilor locali șansa de afirmare, dar au constituit și prilejuri de recreere și divertisment pentru publicul romașcan pasionat de viața sportivă.

  Astfel, pe 20 mai a fost organizat Crosul municipiului Roman - ştafetă pe echipe 4 x 900 m mixt, cu participarea liceelor romaşcane, în perioada 16 - 19 iunie s-a desfășurat Cupa municipiului Roman la tenis de câmp, iar pe 21 septembrie, în cadrul Săptămânii mobilităţii europene a avut loc Crosul Toamnei, cu participarea pe grupe, a elevilor de clasele VII-VIII și respectiv IX-XII.

  De asemenea, Trofeul Roman Vodă Muşat  la handbal feminin, ediţia a VI-a, care a reunit echipele H.C. Zalău, C.S.M. București și H.C.M. Roman a fost câştigat de îndrăgita noastră echipă.

   

  ROMANUL - UN PLĂMÂN VERDE

   

  Pe parcursul anului 2013 administrația locală și-a continuat rolul activ de a iniția și promova activități și proiecte cu caracter ecologist, care să stimuleze voluntariatul în rândurile cetățenilor și care să formeze generațiile tinere în spiritul unei educații pro-active față de ocrotirea mediului înconjurător.

  Primăria Roman a participat pe 23 martie 2013 la Campania internaţională Stinge lumina!, cu prilejul Orei Pământului, acțiune în urma căreia s-a constatat la nivelul municipiului o reducere a consumului de energie electrică de 850 kWh.

  Administrația publică locală a organizat ediţia a IV-a a concursului local Curăţenia de primăvară începe cu noi, pentru noi! În perioada 25 martie – 29 aprilie 2013, care a avut ca obiectiv principal încurajarea cetăţenilor să întreţină în bune condiţii spaţiile publice.

  În cadrul Campaniei Luna pădurii 15 martie – 15 aprilie, cu sprijinul municipalității romașcane s-a realizat plantarea de puieți în zona Ştrandului municipal și a cartierului ANL II Vasile Lupu, în incinta instituţiilor de învăţământ şi s-a refăcut plantaţia din zona căminului Colegiului Tehnic Miron Costin din str. Anton Pann, unde au fost plantaţi cca. 1000 puieţi.

  De asemenea, prin diverse activităţi sportive, la care au participat peste 200 de voluntari, în perioada 16-22.09.2013, a fost celebrată Săptămâna Europeana a Mobilităţii.

  Primăria Municipiului Roman s-a implicat, la nivel local, în organizarea celei de-a treia Campanii Let’s Do It, Romania!2013 și cu prilejul acesteia 550 de voluntari au colectat peste 300 de saci cu deşeuri municipale. Mulțumim tuturor voluntarilor, instituțiilor, organizațiilor și partenerilor care au răspuns într-un număr atât de mare și sperăm ca implicarea civică să rămână o trăsătură de referință a "familiei romașcane".

  Mulțumim și eco-voluntarilor din proiectul local EcoPatrula Şcolară – Municipiul Roman pentru implicarea activă la evenimetele organizate cu prilejul Zilei mondiale a mediului şi Săptămâna altfel. Municipiul a activat în calitate de partener în proiectul educaţional-ecologic Ocrotind natura, ne ocrotim pe noi înşine! coordonat de Şcoala gimnazială Alexandru Ioan Cuza Roman și în proiectul educaţional-ecologic De ce Apa Moldovei – picătură de viaţă pentru romaşcani? coordonat de Şcoala gimnazială Mihai Eminescu Roman.

  În calitate de colaborator, administrația locală romașcană a încurajat participarea unităților de învățământ la acţiunile din Programul Mondial EcoSchools, Şcoala Mihai Eminescu şi Colegiul Tehnic Petru Poni implicându-se în derularea activităților acestuia.

  De asemenea municipalitatea a răspuns pozitiv solicitărilor de sprijin din partea organizațiilor neguvernamentale locale și a participat la activităţile din proiectul S.O.S. Pământul, alături de Asociaţia de Iniţiativă Locală Roman 2002.

  Pe parcursul anului 2013, implicarea tinerilor romașcani și a primăriei în activitățile cu caracter ecologist a fost remarcată și chiar premiată la nivel național. Cu proiectul EcoPatrula Şcolară Municipiul Roman a fost nominalizat în calitate de finalist la Gala Naţională a Voluntarilor - 2013, pentru al III-lea an consecutiv şi a câştigat pentru prima dată marele premiu la secţiunea proiectul de voluntariat al anului în domeniul protecţiei mediului şi animalelor.

  În cadrul primei ediții a Competiţiei naţionale Oraşul reciclării, organizată de către EcoRom Ambalaje Bucureşti, Municipiul Roman a primit Premiul de Excelenţă la categoria Linia întâi pentru rezultatele obținute.

  De asemenea, s-a acordat o atenţie constantă întreţinerii spaţiilor verzi din municipiu. Spațiile verzi modernizate au fost întreținute de către firma SC ALMI LAND SRL Roman, vizând o suprafață de 146.750 mp, iar operațiunile efectuate au constat în: tunsul gazonului și transportul materialului rezultat, plantări de flori, lăstăriri şi tăieri de corecție a arborilor și arbuștilor, prășit, plivirea zonelor cu flori, erbicidarea și fertilizarea solului.

  Prin forțe proprii s-a efectuat întreținerea celorlalte zone și au fost plantați 1.600 de arbori din speciile mesteacăn, paltin, frasin, tei, molid, magnolia, pe următoarele aliniamente stradale: Ștefan cel Mare, B-dul Republicii, Anton Pann, Alexandru cel Bun, Smirodava, Ecaterina Teodoroiu, Mihai Viteazu, Roman Mușat, Eternității, Victor Hugo, Sucedava, Bogdan Dragoș.

  Pentru a da o pată de culoare şi a înfrumuseţa orașul au fost plantate 25.000 de panseluțe, 25.000 de petunii, 2.500 crizanteme și 200 mușcate curgătoare.

   

  RELAŢII DE COLABORARE ŞI ÎNFRĂŢIRE ÎN ANUL 2013

   

  În cursul anului 2013, conducerea administraţiei publice locale romaşcane a menţinut o corespondenţă permanentă cu autorităţile locale din oraşele înfrăţite cu municipiul Roman manifestându-și deschiderea şi prietenia faţă de cetăţenii acestora, fiindu-le alături la evenimentele importante ale vieţii comunităţilor prietene. Administrația publică locală Roman a demarat discuții preliminare în vederea stabilirii unor proiecte de colaborare pe multiple planuri cu orașele Latina și Florența din Italia și orașul Larisa din Grecia.

  În cadrul celei de a patra ediţii a Zilelor municipiului Roman, în data de 17 mai 2013, de Ziua diplomaţiei romaşcane, s-a semnat Pactul de amiciție cu orașul Ștefan Vodă din Republica Moldova, un protocol preambul al unui Acord de Înțelegere de Cooperare între cele două localități în vederea colaborării permanente în domeniul cultural, artistic, sportiv, turistic precum și a realizării unor legături pe multiple planuri între locuitorii celor două orașe și a promovării unor relații economice reciproc avantajoase.

  Cu ocazia participării la "International Fermented Food Expo", ediția a XI–a, manifestare internațională care a avut loc în Coreea de Sud, în calitate de primar al municipiului Roman am încheiat la 24 octombrie 2013 o Înțelegere de Cooperare cu orașul Sunchang-gun în scopul promovării înțelegerii culturii și tradiției fiecărui oraș, în spiritul prieteniei și respectului reciproc dintre cele două localități. Acest document a pus bazele unei strânse relații de cooperare prin efectuarea de schimburi de experiență și acordarea de sprijin reciproc pentru implementarea unor proiecte de dezvoltare economică și socială benefice locuitorilor celor două orașe. Această Înţelegere de Cooperare este primul document care consemnează o relaţie internaţională de colaborare a Municipiului Roman cu o localitate din Orientul Îndepărtat.

  În perioada 12–14 iunie 2013 am participat la Forumul de Cooperare Româno - Franceză desfășurat la Palatul Expozițional din Constanța, ce a reprezentat o formă de manifestare a parteneriatului strategic încheiat între România şi Franţa, care s-au angajat, prin acorduri guvernamentale, să sprijine structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale în dezvoltarea şi consolidarea parteneriatelor între comunităţile locale din cele două ţări. În urma discuțiilor purtate la acest forum, municipiul Roman a primit vizita d-nei consilier Françoise Bonnard - Martinon din orașul Roanne, Franța care s-a arătat deschisă unei viitoare colaborări cu factorii de decizie din cele două localități.

  În spiritul însușirii valorilor europene, municipiul Romanul a participat la un proiect cu finanțare europeană la care a fost invitată și o delegație din Roman ce a cuprins elevi din școlile romașcane, cu vârste între 15 și 18 ani și un profesor coordonator. Această acţiune s-a numit ,,The importance of being Eurolys 2013" şi a avut loc la Rivoli – Italia, în perioada 2-10 iulie 2013. Manifestarea a constat în schimburi culturale între tineri din diferite țări europene, în spiritul cunoașterii reciproce și înțelegerii diversității țărilor participante, a învățării valorilor din trecut care pot fi utile viitoarei Europe precum și cunoașterea drepturilor pe care le avem în Uniunea Europeană.

   

  PREMII NAŢIONALE ÎN 2013

   

  În data de 16 februarie 2013, în cadrul unui eveniment special - Gala Premiilor RomTV,  care promovează şi recompensează oamenii de valoare şi firmele de prestigiu din municipiul Roman şi din judeţ, am fost desemnat Primarul anului 2012 din judeţul Neamţ, în semn de recunoştinţă faţă de implicarea cu profesionalism de care s-a considerat că am dat dovadă în activitatea desfăşurată.

  În cadrul Galei "Oraşul reciclării" din data de 25 aprilie 2013, organizată de Eco-Rom Ambalaje, organizație ce implementează în România sistemul european de management integrat al deșeurilor de ambalaje "Punctul Verde", municipiul Roman a primit Premiul de excelenţă la categoria "Linia Întâi" ca recunoaștere a eforturilor depuse timp de şase luni în colectarea selectivă a 133 de tone de deşeuri de ambalaje. În competiţia "Oraşul reciclării" au fost înscrise 20 de primării din toată ţara. Concursul s-a desfăşurat în perioada 1 septembrie 2012 – 28 februarie 2013 și a constat în colectarea selectivă a deşeurilor într-un mod cât mai eficient şi într-o cantitate cât mai mare.

  În cadrul celei de-a doua ediții a Târgului Internațional de Investiții "Împreună reconstruim România" desfășurat la București, în perioada 28–30 mai, care a găzduit reprezentanţi de frunte ai Executivului României, ambasadori, ataşaţi comerciali, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice de la Bucureşti, reprezentanţi ai camerelor de comerţ bilaterale, cele mai prestigioase companii private din întreaga lume precum și peste 900 de primari din Romania preocupați de dezvoltarea durabilă a comunităților pe care le reprezintă, Primăria municipiului Roman a primit premiul "Împreună reconstruim România" conferit de Avangarde PR Agency cu ocazia Galei Premiilor Avangarde, fiind printre primele zece primării din țară care au fost premiate pentru modul în care au administrat și au dezvoltat localitățile precum și pentru contribuția adusă la dezvoltarea României.

  Pe 24 octombrie 2013 a avut loc la Poiana Brașov cel mai important eveniment al toamnei din administrația publică: cea de-a IX-a ediție a Galei Premiilor de Excelență Administratie.ro, eveniment organizat de Portalul național de Administrațiepublică www.Administratie.ro împreună cu Oameni și Companii, alături de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. În cadrul Galei Premiilor de Excelență în Administrație au fost premiați cei mai merituoși reprezentanți ai administrației publice locale și centrale, care s-au evidențiat în acest an prin eforturile pentru dezvoltarea acestui sistem, inițiative pozitive și proiecte de anvergură, administrația romașcană primind Premiul de Excelență pentru "Cele mai valoroase lucrări de infrastructură".

  În data de 12 decembrie 2013, în cadrul Galei Naționale s-au premiat voluntarii, proiectele de voluntariat, coordonatorii de voluntari și centrele de voluntariat cu rezultatele deosebite pe durata anului 2013, în prezența a numeroase personalități din mediul instituțional, corporate și mediul artistic precum și din partea Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale și Ministerul Educației Naționale. Între cei 23 de câștigători ai Galei Naționale a Voluntarilor ediția 2013 s-a regăsit și Primăria municipiului Roman pentru Proiectul de voluntariat al Anului în domeniul Protecția Mediului și Animalelor – Ecopatrula Școlară a Primăriei Municipiului Roman.

  Premiile câștigate în 2013 certifică profesionalismul și calitatea actului administrativ și reprezintă o încununare a eforturilor comune ale conducerii municipalității și echipei aflate în subordinea sa.