Anunțuri

 

“ROMANUL PREȚUIEȘTE MÂNCAREA”

 

Acest proiect este derulat în cadrul programului DEAR (program al Comisiei Europene de dezvoltare a educației și de creștere a nivelului de conștientizare a publicului european în ceea ce privește dezvoltarea și problemele legate de aceasta) care are ca scop informarea cetățenilor UE cu privire la aspectele legate de dezvoltare, mobilizarea unui sprijin mai mare din partea publicului pentru lupta împotriva sărăciei, punerea la dispoziția cetățenilor a unor instrumente pentru a se implica în mod serios în domeniul dezvoltării globale, pentru a dezvolta idei noi și a schimba atitudinile.

Tema propusă se subscrie Obiectivului de Dezvoltare Durabila 12 – Consum și producție responsabile, iar prin implementarea acestui proiect vom asigura un model de bună practică în ceea ce privește acțiunile care trebuie întreprinse atât la nivel local, dar și la nivel național și european pentru a asigura îndeplinirea țintelor de diminuare a risipei de alimente de 30% până în anul 2025 și de 50% până în anul 2030 la nivelul comerțului cu amănuntul și la nivelul consumatorilor.

Cu toate că problematica risipei alimentare este de mare actualitate, în România nu s-au făcut pași în mod eficient în această direcție. Cea mai mare cantitate de deșeuri de alimente se generează în gospodăriile populației, în proporție de cca. 50%. Această categorie de deșeuri ajunge în depozitele de deșeuri, fiind una dintre componentele importante a fracției organice depozitate.

Prima opțiune în ierarhia deșeurilor conform politicilor europene și naționale este prevenirea generării deșeurilor, iar prevenirea risipei alimentare se încadrează în această opțiune. Mai mult, în timp ce cantități importante de alimente se risipesc, există persoane aflate în nevoie care nu pot să-și asigure hrana zilnică.

Ținând cont de faptul că la nivel local există interes, iar acțiunile și măsurile trebuie luate mai ales la nivel local, echipa Terra Mileniul III, în calitate de coordonator al proiectului, își propune ca acesta să fie unul pilot cu posibilitatea de a fi replicat în alte localități și ulterior chiar la nivel național.

Scopul proiectului este diminuarea risipei alimentare la nivelul municipiului Roman pe lanțul de producere, comercializare și consum a produselor alimentare.

Obiectivele specifice vizează:

  1. Creșterea gradului de conștientizare a locuitorilor Municipiului Roman cu privire la necesitatea implicării în diminuarea risipei alimentare;

  2. Creșterea nivelului de educație cu privire la diminuarea risipei alimentare din municipiul Roman prin implicarea profesorilor și elevilor de gimnaziu;

  3. Elaborarea unui Plan de acțiune local privind diminuarea risipei alimentare, inclusiv a instrumentelor de implementare și concomitent creșterea gradului de valorificare a alimentelor aflate în risc de a deveni deșeuri prin redistribuire și consum rapid.

 

Proiectul se va derula pe o perioadă de 18 luni începand cu 1 noiembrie 2018 și va fi realizat de către Fundația TERRA Mileniul III cu implicarea și suportul Primariei Municipilui Roman.

Acest proiect se încadrează prin obiectivele și acțiunile vizate în contextual Economiei Circulare, prin creșterea eficienței utilizării resurselor la nivel local, contribuind concomitent la atingerea obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

 

Câștigătorii tombolei organizate în data de 07.10.2017

 

în cadrul Campaniei de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE)

 

1. PAVEL ECATERINA - a câștigat o trusă de scule

2. CÂRLAN MARIA - a câștigat o trusă de scule

3. VERSTIUC MARIA - a câștigat o trusă de scule

4. LĂZĂRESCU LUCIA - a câștigat un fier de călcat

5. DOCIU ELENA - a câștigat un fier de călcat

6. VIȘAN GABRIELA - a câștigat un fier de călcat

7. DONOSE MARIANA - a câștigat un fier de călcat

8. ENEA EMANUELA - a câștigat un mixer

 

02 octombrie 2017 - Anunț privind REGULAMENTUL OFICIAL al Campaniei de informare și conștentizare a populației cu privire la importanța colectării DEEE

Campanie de colectare deșeuri de echipamente electrice și electronice în perioada 4-7 octombrie 2017

 

Casele noastre sunt depozite de vechituri?

Împreună colectăm selectiv deșeurile electrice!

 

Tu știi ce face televizorul tău vechi? Adună praf și elimină plumb! Dacă praful nu te sperie, expunerea la plumb este un pericol real! Protejează-ți sănătatea și mediul în care trăiești! Participă la acțiunea de colectare a deșeurilor electrice și electronice din Municipiul Roman, care va avea loc pe 4-7 octombrie 2017. Organizatorii campaniei, Primăria Municipiului Roman și Serviciul Local de Colectare Neamț, oferă cetățenilor servicii gratuite de colectare a deșeurilor electrice. Acțiunea are și caracter educativ cu privire la importanța colectării aparatelor electrice vechi sau stricate, fiind susținută de Asociația Română pentru Reciclare – RoRec.

 

Cum colectăm DEEE?

 

Pe 4-7 octombrie 2017, cetățenii din Romanau ocazia să scape corect de deșeurile de echipamente electrice și electronice, trimițându-le la reciclare! Iată cum va decurge programul acțiunii de colectare: în perioada 4-7 octombrie, între orele 9.00-17.00, 3 puncte de colectare provizorii îi așteaptă pe cetățeni să aducă aparate electrice și electronice, becuri sau baterii, spre a fi colectate selectiv și trimise la reciclare. Aceste puncte de colectare vor fi amenajate în următoarele locuri din oraș:

- zona Complexului Abator

- str. Ștefan cel Mare , vis-a-vis de Banc Post

- str. Ecaterina Teodoroiu - Piața Smirodava

De asemenea, cetățenii pot să aducă aparate electrice și electronice, becuri sau baterii, la mașina de colectare care va circula prin oraș în perioada acțiunii. În plus, se vor prelua gratuit deșeurile de echipamente electrice și electronice direct de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție, în urma comenzilor de preluare plasate de cetățeni la TelVerde 0800 444 800, număr apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, disponibil zilnic între orele 9.00-17.00.

Fiecare cetățean care se va debarasa de aparatele electrice vechi sau stricate în cadrul acestei acțiuni de colectare va participa la o Tombolă cu Premii, constând în aparate electrice și electrocasnice noi: 4 mașini de călcat, 3 truse accesorii scule și un mixer. Tragerea la sorți a câștigătorilor va avea loc sâmbătă, 7 octombrie, ora 17.30, la sediul primăriei municipiului Roman.

Colectarea deşeurilor electrice nu este un proces complicat pentru nimeni, nici pentru cetăţeni, nici pentru persoanele juridice! Serviciul Local de Colectare Neamț, prin numărul apelabil gratuit TelVerde 0800 444 800, asigură permanent preluarea gratuită a deșeurilor electrice grele sau voluminoase, direct de la domiciliu, sediu de firmă sau instituţie, prin simpla programare telefonică. Persoanelor juridice li se oferă documentele necesare de casare.

 

De ce trebuie să colectăm DEEE?

Obișnuința colectării deșeurilor electrice, pe cât ar părea de nouă și greu de adaptat specificului țării noastre, este de fapt un proces cu o lungă istorie în timp, la nivel internațional. În 1976 în Statele Unite ale Americii, a fost adoptată prima lege federală care reglementa eliminarea deșeurilor electrice. În Europa, prima țară care a dezvoltat și implementat un sistem de colectare și reciclare a deșeurilor electrice a fost Elveția, în 1991. În România, obligativitatea colectării deșeurilor electrice a venit o dată cu aderarea la Uniunea Europeană, respectiv în 2007.

Colectarea deșeurilor electrice și legislația incidentă au ca obiective protecția mediului și a sănătății cetățenilor. Deşeurile electrice au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul şi apa, ne afectează tuturor sănătatea.

Alege să respecți nu doar legislația, ci întreaga comunitate din care faci parte și, mai ales, mediul înconjurător – colectează deșeurile electrice! Fii mereu informat – intră pe:

- www.rorec.ro

- www.colecteaza.ro

- www.facebook.com/asociatiarorec.ro

 

Persoana de contact: Adriana Ioniță

Telefon: 0751 296 466

 

Ziua Mondială a Curăţeniei, 23 septembrie

 

Ziua curățeniei - foto

 

Ziua Mondială a Curăţeniei se sărbătorește anual în data de 23 septembrie și are ca scop conștientizarea și responsabilizarea populației faţă de mediu.

 

Pentru a marca această zi, Municipiul Roman va organiza sâmbătă, cu sprijinul instituțiilor de învățământ, o acțiune pentru salubrizarea malului stâng al râului Moldova (de la Stația Petrom până la Obor) ce va debuta la ora 10:00.

 

În anul precedent pentru a marca această zi au participat 542 de voluntari care au strâns 387 de saci de deșeuri municipale.

 

Îi asteptăm alături de noi pe toți cei care doresc să trăiască într-un mediu mai curat, mai civilizat și mai sănătos!

21 august 2017    Municipiului Roman aduce la cunoștință tuturor cetățenilor faptul că, în incinta depozitului neconform pentru deșeuri municipale clasa b Roman, situat pe strada Colectorului, accesul oamenilor și animalelor este strict interzis.